En defensa de la salut emocional

IMG_9197El benestar emocional a través de diferents tècniques. Aquest ha estat l’objectiu de la Setmana de la Seguretat en el Treball al Centre Corporatiu. Durant aquests dies hem acompanyat els assistents a les activitats que s’han organitzat per tal de conèixer de prop tot un conjunt d’accions per millorar el seu benestar emocional en les activitats quotidianes, tant a la feina com a casa, i per millorar, de retruc, la seva salut física.La primera jornada va tenir com a protagonista el mètode tibetà de Lu Jong.  Una tècnica per tonificar el cos, aportant-li vitalitat i disminuint la rigidesa i la tensió física acumulada. Una vintena de treballadors del Centre Corporatiu va participar en el taller seguint les indicacions de Maria Isabel Garcia, instructora de diverses disciplines d’aquesta índole. Ella mateixa és també l’encarregada de guiar les sessions de tai-txi que es duen a terme setmanalment al Centre Corporatiu.

El taller va permetre als assistents conèixer els avantatges d’aquest mètode mil·lenari i, el que és més important, posar-lo en pràctica. Cadascuna de les postures tenen relació amb els elements de la natura com la terra, el vent, el foc o l’aigua. Lu significa cos i Jong transformació. El nom ja descriu la finalitat de la pràctica. Són moviments suaus, i accessibles per a tothom, que cerquen destensionar el cos i connectar-lo amb la ment. L’objectiu és reduir tensions i enfortir el tronc i la columna vertebral. Maria Isabel Garcia explica que les tensions parlen sobre nosaltres: “simbolitzen que alguna cosa està malament”. Per reduir aquestes disfuncions cal cercar un moment, al principi o al final del dia, per treballar-hi: “es tracta d’una pràctica que dóna energia i que es pot incloure dins la rutina diària sense gaire esforç”, afirma Garcia. Els assistents van mostrar-se molt receptius durant la classe i, en acabar, van assegurar que durant els exercicis havien notat positivat, alliberament i pau.

IMG_9236El dia següent, el taller va versar sobre la tècnica de Mindfulness. L’encarregat de donar a conèixer aquesta tècnica va ser Andrés Martín Asuero, doctor en psicologia i fundador de l’Institut esMindfulness. L’escenari de la sessió, la sala d’actes del Centre Corporatiu, es va omplir de preguntes ja des del primer moment: fins a quin punt som capaços d’estar atents a una conversa? Amb quina rapidesa ens adonem de la pèrdua de concentració i quant de temps triguem a tornar-nos a concentrar en el que estàvem fent? Estem satisfets amb la nostra capacitat d’aconseguir temps per treballar en les nostres prioritats? Si ens costa estar atents el cent per cent en una reunió, ens és difícil mantenir la concentració o no sabem prioritzar, la tècnica de Mindfulness ens ajuda a entrenar la ment per rendir més i aconseguir una “consciència plena” d’allò que fem cada dia. L’entrenament plantejat per Andrés Martín consisteix a deixar de funcionar amb el “pilot automàtic”. Això es tradueix, segons ell, “a enfocar l’atenció en allò que estem fent en cada moment i a saber dir que no”. Són accions que “sobre el paper” poden ser senzilles, però que requereixen un temps de meditació diari per aconseguir una presència plena durant converses i reunions, aprendre a desconnectar i reconnectar fàcilment i evitar els pensaments reiteratius negatius (el rumiament).

IMG_9243Durant la tercera jornada de la Setmana de la Salut la comunicació familiar amb infants i adolescents va ser la protagonista. Prenent com a punt de partida el llibre Com hem de parlar perquè els infants i adolescents ens escoltin, d’Adele Faber i Elaine Mazlish, es va plantejar una xerrada enfocada a entendre com se senten els petits de casa durant les converses amb els adults i quan reben respostes “automàtiques”. Olga Soria Soler, experta en desenvolupament individual i d’equips, va cercar l’empatia amb els participants a partir de casos pràctics i experiències personals. L’objectiu? Reconduir les situacions de possible conflicte i identificar els sentiments dels nostres fills. Un altre cop, l’entrenament ha de permetre una escolta “de veritat” i un canvi d’actitud per millorar el clima familiar i aconseguir un acompanyament real dels menuts en els reptes de cada dia i per entendre i comprendre els seus sentiments. Les tècniques exposades per Olga Soria plantejaven la necessitat de no opinar, respectar les decisions i deixar parlar els nens perquè extreguin les seves pròpies conclusions, sense imposar-los ni marcar com han de pensar i/o actuar.

IMG_9255_baixaL’última xerrada, va abordar una nova forma de relaxació: la tècnica de Jacobson. Els llums de la Biblioteca del Centre Corporatiu es van abaixar d’intensitat perquè el grup d’assistents posés en pràctica algunes de les accions d’aquesta tècnica. Una fórmula diferent al mètode Lu Jong i el Mindfulness per identificar els símptomes fisiològics de l’estrès i practicar exercicis per eliminar la tensió del cos i aconseguir una sensació de relaxació. Inmaculada Ferrero, psicòloga clínica i tècnica de formació del Centre Corporatiu, va explicar les diferents fases d’aquest “entrenament de relaxació”. La tècnica, creada durant els anys 30 pel metge nord-americà Edmund Jacobson, es basa en la identificació de les tensions del cos per a, posteriorment, eliminar-les. L’aprenentatge d’aquesta tècnica, normalment, es du a terme durant quatre setmanes, però durant les sessions realitzades ja es va treballar sobre com rebaixar l’estrès a través de exercicis senzills de tensió i distensió dels principals grups de músculs del cos. Una fórmula que, un cop apresa, pot ser utilitzada en qualsevol moment, afirma Ferrero.

Podeu veure més fotografies sobre els tallers en aquesta galeria.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Crònica, Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.