Tres dermatòlegs i investigadors de Lleida participen en la campanya Euromelanoma 2015 sobre càncer de pell

La Dra. Rosa M Martí, de l'IRBLleida

La Dra. Rosa M Martí, de l’IRBLleida

La 16a edició de la campanya Euromelanoma a l’Estat espanyol es realitzarà entre els dies 1 i 5 de juny de 2015. Tres especialistes en dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i investigadors en càncer cutani de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) hi participaran com a voluntaris. Durant tota la setmana, els dermatòlegs realitzaran revisions de la pell a aquelles persones que ho sol·licitin a través de la web de la campanya Euromelanoma.

La iniciativa està pensada per promoure la conscienciació, la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de pell en la població europea. Al llarg de tota la primavera, diversos especialistes en dermatologia de 29 països diferents duran a terme la mateixa activitat per aconseguir aquest objectiu: realitzar revisions gratuïtes de la pell a la població de risc.

A Catalunya, la Campanya Euromelanoma està coordinada per Rosa M. Martí, dermatòloga de l’HUAV i professora a la Universitat de Lleida, que compagina la pràctica assistencial amb la recerca en melanoma a l’IRBLleida. La Dra. Martí també farà de voluntària a la campanya 2015, juntament amb altres professionals de medicina de l’Hospital.

Hi ha diferents factors de risc que predisposen al desenvolupament del càncer de pell. Qualsevol persona que estigui preocupada perquè té una taca a la pell podrà fer-se un test d’autodiagnòstic disponible a la web i, si pertany a un col·lectiu de risc (persones que s’hagin cremat sovint amb el sol per motius d’oci, treballadors a l’aire lliure, esportistes, persones amb la pell clara i moltes pigues, etc.), podrà accedir durant tota aquesta setmana a una revisió exhaustiva de la pell per un dermatòleg voluntari.

El càncer de pell

És el tipus de càncer més comú arreu del món. Habitualment està causat per una exposició de forma excessiva o prolongada als raigs UV del sol, que penetren a través de la pell i causen lesions al llarg del temps.

En els darrers anys, s’ha detectat un increment exponencial dels casos de melanoma. Segons dades extretes del Registre nacional de melanoma de l’Academia Española de Dermatología y Venereología, que conté dades de pacients diagnosticats en el període 1997-2011, el 56,5 % dels pacients diagnosticats eren dones i el 43,5 % homes d’una mitjana d’edat de 57 anys.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.