Comunicat en relació amb la informació difosa al blog del Punt de Trobada d’Afectades per la Crisi sobre l’assistència sanitària a una dona embarassada al CAP Sant Andreu

Com a resposta a les informacions publicades el 17 de novembre de 2014 al blog del Punt de Trobada d’Afectades per la Crisi (PTAC), amb el títol “Es denega l’assistència sanitària a una embarassada al CAP de Sant Andreu”, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut, com a entitat gestora d’aquest centre d’atenció primària i del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) ubicat al mateix CAP, aclareix que:

Els ASSIR de l’ICS a Barcelona Ciutat sempre presten l’assistència sanitària necessària, tant a les dones embarassades com a la resta de persones usuàries. En el cas concret que s’esmenta al blog, l’ASSIR del CAP Sant Andreu va atendre la usuària el dia 5 de novembre tal com estava previst. Després de ser visitada, se li va programar una nova visita per al dia 19 de novembre, que també s’ha dut a terme. Per tant, les acusacions de negació d’assistència mèdica a aquesta dona embarassada publicades al blog del PTAC, i de les quals s’han fet ressò diverses persones i entitats des dels seus comptes de Twitter, són absolutament falses.

Als centres d’atenció primària de l’ICS de Barcelona Ciutat no es discrimina ningú per cap qüestió, per tant, tampoc per motiu del seu origen. Així doncs, de nou no són certes les acusacions de racisme en el tractament a la dona embarassada difoses al blog.

La usuària que esmenta el blog sempre ha estat visitada, programada i derivada, quan ha estat necessari, i se li ha fet el seguiment de l’embaràs amb la sol·licitud de proves corresponents per assegurar el seguiment correcte del seu embaràs actual. De fet, la usuària ha estat visitada en un altre centre d’atenció primària de la ciutat en nombroses ocasions abans del 5 de novembre.

Els professionals d’atenció a l’usuari dels CAP de Barcelona, a més de gestionar la prestació d’assistència sanitària a les persones assegurades pel Servei Català de la Salut (CatSalut), recomanen sempre a les dones embarassades que regularitzin la seva situació administrativa per tal que se’ls pugui prestar una assistència normalitzada, ja que el fet de disposar del codi d’identificació personal (CIP) els permet quedar incloses en els sistemes d’informació de la xarxa sanitària pública i oferir-los un seguiment mèdic més adequat amb les màximes garanties de seguretat clínica i de continuïtat assistencial.

Els professionals de l’ASSIR són extremadament conscients de la situació de vulnerabilitat en què es troben moltes dones nouvingudes, tant les embarassades com les dones que pateixen o poden patir situacions de violència, relacions no consentides, necessitats de contracepció o prevenció en salut sexual i reproductiva. Això els fa especialment sensibles a prestar l’atenció que requereixen aquestes dones, independentment de la situació administrativa en què es trobin.

En qualsevol cas, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat lamenta qualsevol possible malentès que s’hagi pogut produir en una qüestió tan sensible, alhora que garanteix que aquesta usuària, igual que la resta de dones que s’atenen als nostres ASSIR, està rebent tota l’atenció de salut necessària durant el seu procés de gestació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicat o carta al director i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.