L’ICS crea una comissió de referents territorials d’infeccions de transmissió sexual de l’atenció primària

Presentació Comissió ITS

Dolors Costa, Rosa Morral i Mireia Alberny, durant la jornada de presentació de la Comissió.

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa a l’atenció primària una comissió per desenvolupar el Pla de prevenció i atenció de les infeccions de transmissió sexual a Catalunya. La comissió es va presentar el 25 de juliol a la sala d’actes del Centre Corporatiu.

A l’acte de presentació va assistir una quarantena de professionals de diferents equips d’atenció primària i dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva de l’ICS, identificats com a referents territorials per als temes relacionats amb les infeccions de transmissió sexual. L’acte va estar presidit per la responsable de l’Àrea d’Atenció Primària i d’Atenció a la Comunitat de l’ICS, Rosa Morral, i per les coordinadores de la comissió, Mireia Alberny i Dolors Costa.

Les infeccions de transmissió sexual són un problema de salut que comporta greus conseqüències sanitàries i socioeconòmiques. Des de final dels anys noranta, la incidència d’aquestes malalties ha anat en augment. Així, el 2013 a Catalunya han patit un increment d’entre el 14 i el 29% respecte de l’any 2011, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida a Catalunya (CEEISCAT). Per poder donar resposta a aquest increment, el Departament de Salut va posar en marxa el Pla de prevenció, control i atenció de les ITS a Catalunya.

Un dels eixos fonamentals del Pla és normalitzar l’atenció de les infeccions de transmissió sexual; augmentar la cobertura de la població, ampliant els punts d’accés als serveis sanitaris; incorporar elements de salut pública a les tasques clíniques dels dispositius assistencials; fomentar les actuacions precoces, i millorar l’eficiència i l’efectivitat de les intervencions comunitàries.

Des de la posada en  marxa del Pla, l’ICS ha mostrat el seu compromís amb la seva implantació territorial. Ara, la posada en marxa de la Comissió corporativa permetrà reforçar el desplegament del Pla en tots els equips d’atenció primària. La Comissió té la funció d’identificar problemes i oportunitats que permetin adaptar el Pla a les característiques de cada territori. També servirà com a espai d’intercanvi de les experiències que s’hi duguin a terme.

El proper mes de novembre està previst celebrar una primera jornada de treball, que permetrà posar en comú els resultats del desplegament territorial del Pla.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.