Catalunya celebra la Marató de Donants de Sang 2.0 per recuperar les reserves després de Festes

presentacionsmaratodonantsdesangeditora586401634La Marató de Donants de Sang de Catalunya 2.0 conmença aquest divendres. Se celebrarà fins al 22 de gener als principals hospitals i a la plaça de Catalunya de Barcelona el 15 i 16 de gener. Fa uns dies es van realitzar presentacions simultànies a les quatre capitals catalanes.

Amb l’eslògan “La sort de donar sang”, la campanya vol aconseguir 7.000 donacions extra per remuntar les reserves després de les Festes de Nadal. 

Donar sang és sinònim de salut, per això ser donant és una sort. També és una sort per a les persones que necessiten sang que hi hagi milers de persones que en donin. Gràcies a elles, poden rebre sang per a les operacions i tractaments.

Aquest any els receptors de sang són els protagonistes de la Marató de Donació de Sang.

Es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats de la sang al llarg de la vida.

A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer front a les necessitats d’aquests pacients ingressats en clíniques i hospitals.

Per a què es fa servir la sang?

La meitat de les donacions de sang s’utilitza en tractaments de malalties com el càncer o l’anèmia.

Un 40% és per a intervencions quirúrgiques com trasplantaments o accidents.

Els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses.

Es calcula que cada dia hi ha una cinquantena de nens que, com el Bernat, necessita sang. Els pares del Bernat, que només té tres anys, han escrit un blog per sensibilitzar sobre la malaltiaque pateix el seu fill i que li destrueix els glòbuls vermells.

Persones que pateixen altres malalties, com la talassèmia, necessiten sang periòdicament. La talassèmia és una mutació genètica que afecta el 5% de la població, tot i que en molts casos no es desencadena.

Una web per compartir la sang

Des d’avui i fins el dia de la Marató, totes les persones que vulguin col·laborar poden entrar al web donarsang.gencat.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya.

Des del web també es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, correu electrònic o WhatsApp.

Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquest donant rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir a la recuperació de les reserves després de les Festes de Nadal.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.