La dieta i la nutrició que s’ofereix als pacients del Joan XXIII influeix positivament en la seva millora

cuinahj231La Comissió de Nutrició de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona està formada per: la Unitat d’Hoteleria i la Unitat de Nutrició i Endocrinologia de l’Hospital i el Departament de Dietètica de l’empresa de restauració col·lectiva UTE ARCASA-CLECE. Aquest equip multidisciplinari es coordina per donar el millor servei als pacients hospitalitzats, als professionals del centre i a la resta d’usuaris, per tal de poder oferir fins a 17 dietes bàsiques i 28 dietes terapèutiques diferents. La responsable de la Unitat d’Hoteleria, Ana Herrero, valora la importància d’aquesta Comissió quan afirma que “la dieta i la nutrició que es dóna als pacients forma part del tractament i influeix positivament en la seva recuperació o millora”.

La dieta bàsica hospitalària es caracteritza per ser variada i equilibrada i està destinada a cobrir les necessitats nutricionals dels pacients adults, que no necessiten cap restricció dietètica. A més, s’elaboren un seguit de menús adaptats a les necessitats terapèutiques dels pacients. En cada àpat se supervisa el menú, donant el vistiplau a les racions, en quant als aspectes nutricionals requerits per a cada tipus de dieta. A més, es té en compte si hi ha algun tipus d’al·lèrgia o d’intolerància, tant pel que fa als tipus d’aliments com a la seva elaboració. Així mateix, a més de l’adaptació terapèutica, es consideren altres especificitats, com ara la restricció d’aliments d’origen animal per a aquells pacients que segueixen una dieta ovolactovegetariana.

Unitat de Nutrició i Endocrinologia

El tipus de dieta que li cal a cada pacient el prescriuen els facultatius i infermeria transmet la sol·licitud a la cuina, afegint-hi les particularitats necessàries. La dieta bàsica ofereix la possibilitat de triar el menú, diàriament, entre tres opcions. Anna Fontcuberta és la persona que s’encarrega de parlar directament amb els pacients per consultar-los la seva elecció. Això li permet conèixer de primera mà les impressions, preferències i aversions dels pacients sobre els plats i les preparacions. Aquesta tasca té com a finalitat millorar la comunicació entre professionals i pacients per oferir-los un servei més personalitzat, sempre que sigui possible, especialment quan es tracta de pacients de llarga estada o amb patologies greus.

En la confecció dels menús també es busca que les dietes resultin atractives com, per exemple, en el cas dels menús especials per a aniversaris o festes locals i tradicionals: sopar de la nit de Nadal i dinar de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Any Nou, Reis, Divendres Sant, Pasqua, Sant Josep, Sant Joan i altres. Aquests dies s’intenta que els menús dietètics i terapèutics presentin un plat especial.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.