El futbol i els valors formen equips per guanyar contra la malaltia de Chagas

jugantUna jornada de FutbolNet al Miniestadi del FC Barcelona fomenta la sensibilització entre la població afectada per aquesta malaltia desatesa que posa en risc la vida de milions de persones.

Barcelona, 5 de setembre de 2016. Amb el lema “Qui té valor, guanya. Guanyem al Chagas “, ahir diumenge 4 de setembre, es va celebrar un torneig de FutbolNet, al Miniestadi del FC Barcelona, que va comptar amb la participació d’unes 100 persones procedents majoritàriament de la comunitat llatinoamericana a Catalunya i d’afectats per la malaltia de Chagas. La jornada ha buscat el compromís dels participants per implicar-se en la sensibilització sobre la malaltia de Chagas entre les seves comunitats. Tot i que la malaltia afecta de 6  a 7 milions de persones a tot el món, menys de l’1% dels que la pateix rep atenció.

La Fundació del FC Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Mundo Sano i ISGlobal-Hospital Clínic (tots dos membres de la Coalició Global de Chagas), el Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari, el Programa de salut internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS), ASAPECHA, i el suport de Airpharm, han promogut una jornada de FutbolNet dedicada al Chagas. Es tracta d’una iniciativa innovadora d’educació i de sensibilització que permet treballar i dialogar valors en grup i posar-los en pràctica en el desenvolupament dels partits de futbol.

“La Fundació FC Barcelona té un ferm compromís a guanyar a la malaltia de Chagas”, va assegurar Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona. “Volem tenir un paper actiu en l’apoderament de les persones afectades perquè trenquin l’estigma de silenci que envolta aquesta patologia. Amb la sessió de FutbolNet d’aquest diumenge hem contribuït al fet que el futbol sigui una eina social per millorar la vida de les persones i, en aquest cas, els obri les portes al diagnòstic i als tractaments d’una malaltia oblidada “.

“Esperem que les persones que hi han participat es converteixin en portaveus en els seus respectius entorns sobre la realitat de la malaltia”, va afirmar Víctor Orosco, portaveu de l’Associació d’Amics de les Persones amb Chagas (ASAPECHA). “En la jornada de 4 de setembre, al Miniestadi, tractem dels valors del compromís i el treball en equip, entre d’altres, que són clau per augmentar el nombre de persones ateses per Chagas”.

La malaltia, causada pel paràsit Trypanosoma cruzi, es transmet originàriament a través d’un insecte en les zones endèmiques d’Amèrica del Sud, Amèrica Central i Mèxic. Però també existeixen altres tipus de transmissió, com la congènita o mitjançant transfusions de sang. S’estima que la majoria dels més de 6 milions de persones que porten el paràsit no ho saben. A causa dels fluxos migratoris, la malaltia s’ha estès a llocs no endèmics com els Estats Units, Europa, Canadà, Japó i Austràlia.

A l’Estat espanyol s’estima que hi ha més de 68.000 persones amb Chagas, cosa que el converteix en el segon estat no endèmic amb més casos, després dels Estats Units. “Des de 2012 s’han tractat més de 4.500 pacients, la majoria a Catalunya (amb més de 1.500 pacients tractats en 35 centres sanitaris), seguida de Madrid, València, Múrcia i Andalusia”, va confirmar Irene Tato, directora de Mundo Sano  a Espanya.

El tractament és important en una fase on la malaltia encara no dóna símptomes perquè, més tard, “el 30% de les persones portadores del paràsit acaba patint cardiopaties o problemes en l’aparell digestiu.” Va afirmar Silvia Moriana, de la Coalició Global de Chagas . “Si es diagnostica i tracta a temps es pot evitar el desenvolupament d’aquestes lesions”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica el Chagas dins del grup de les malalties desateses (o oblidades) que no ha rebut prou atenció de governs i d’institucions sanitàries.

El doctor Jordi Gómez i Prat del PROSICS i del Campus Hospitalari Vall d’Hebron ha afegit que “en l’actualitat, no hi ha una vacuna per a aquesta malaltia. Es tracta d’una problema de salut pública per al qual es requereixen més esforços en R + D per conscienciar, avançar i propiciar nous diagnòstics i tractaments “. A més, va assegurar que “també cal enfortir els sistemes d’atenció primària perquè la població tingui accés a una atenció integral de la malaltia, que inclogui el diagnòstic i tractament i la prevenció de les diferents formes de transmissió en països endèmics i no endèmics “.

“Sabem que no és una tasca fàcil, però amb valors es guanya. I guanyarem al Chagas “, ha conclòs Víctor Orosco, de ASAPECHA.

Sobre la malaltia de Chagas

El Chagas és una malaltia causada pel paràsit Trypanosoma cruzi. És endèmica a Amèrica del Sud, Amèrica Central  i Mèxic, però la malaltia està present en altres estats no endèmics com l’Estat espanyol o els Estats Units. Aquesta malaltia afecta de 6  a 7 milions de persones i, anualment, provoca la mort de 7.000 persones a tot el món. Actualment, menys de l’1% dels que la pateix rep atenció.

Les vies de transmissió són cinc: vectorial (a través de la femta de l’insecte), vertical o congènita (de mare a fill, durant l’embaràs), per transfusions sanguínies o trasplantaments d’òrgans, per via oral i mitjançant accidents de laboratori.

Actualment hi ha més de 150 centres hospitalaris que atenen  la malaltia de Chagas a tot l’Estat.

‘FutbolNet’

És un projecte basat en la metodologia Futbol3, una eina innovadora d’educació i sensibilització que permet treballar amb grups en temes sobre valors relacionats amb l’esport i la salut, entre d’altres. La clau de ‘FutbolNet’ és el diàleg. A través d’aquesta eina, els jugadors i jugadores no només entren en una relació de respecte i comprensió mútua, sinó que també adquireixen confiança en si mateixos i sentit de la responsabilitat.

‘FutbolNet’ també s’aplica a Brasil, Rio de Janeiro  (a les faveles de la ciutat), a Rosario (Argentina), a l’Estat de Jalisco, a Mèxic, a Oman, a Qatar, a l’Iraq, a l’Aràbia Saudita i en una trentena de països africans.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.