Un nou model animal per entendre la metàstasi dels sarcomes

Modelo ortotopicoAquest nou model ha estat usat per primera vegada en l’estudi més recent de l’equip, publicat a Oncotarget, que proporciona nous coneixements sobre els processos metastàtics a ES, i podria convertir-se en una valuosa eina experimental per analitzar el potencial metastàsic en diferents tipus de sarcomes.

“Creiem que aquest model ortotòpic ens permet representar més adequadament l’evolució d’una metàstasi en el sarcoma d’Ewing, ja que el tumor primari creix en el seu ambient natural”, explica el Dr. Martínez-Tirado. Els models ortotòpics es basen en la implantació de les cèl·lules tumorals directament en l’òrgan d’origen, cosa que permet la interacció d’aquestes cèl·lules amb els teixits circumdants.

En aquest cas, es van injectar cèl·lules cancerígenes en els músculs bessons del ratolí, i una vegada que el tumor va assolir un volum determinat, aquests músculs es van eliminar quirúrgicament. “Aquest procediment implica una cirurgia poc agressiva que permet la supervivència dels ratolins amb una vida normal del ratolí durant un període prou llarg per al desenvolupament de metàstasi a distància”, comenta l’investigador.

Els models ortotòpics es consideren clínicament més rellevants i millors models de predicció, atès que s’ha demostrat que la interacció de les cèl·lules tumorals amb el seu entorn natural afecta al seu creixement, la diferenciació, i la seva sensibilitat a fàrmacs. D’altra banda, les cèl·lules tumorals injectades poden propagar-se a llocs de metàstasi en altres òrgans amb especificitats comparables a la situació humana. “Gràcies a aquesta nova eina, hem estat capaços d’identificar com la proteïna CAV1 regula una via pro-metastàsica en el SE i el paper de les proteïnes RPS6 i RSK1 com a nodes clau d’aquest procés, troballes amb un benefici potencial per als pacients”.

El SE és un sarcoma de teixit ossi i tou que afecta principalment a nens i adults joves. És molt agressiu i altament metastàsic; aproximadament, un terç dels pacients presenten metàstasi en el moment del diagnòstic, sent pulmó i moll d’os dels llocs més comuns. “El tractament i el pronòstic dels pacients es determina entre d’altres factors per la presència d’aquestes metàstasis. Per tant, comprendre el procés metastàtic del SE en profunditat és obligatori per desenvolupar noves estratègies terapèutiques. Aquest nou model animal ortotòpic in vivo pot ser un actiu molt útil per estudiar la metàstasi no només en SE, sinó també en altres tipus de sarcomes”, conclou Martínez-Tirado.

Referència de l’article

Lagares-Tena L, García-Monclús S, López-Alemany R, Almacellas-Rabaiget O, Huertas-Martínez J, Sáinz-Jaspeado M, Mateo-Lozano S, Rodríguez-Galindo C, Rello-Varona S, Herrero-Martín D, Tirado OM. Caveolin-1 promotes Ewing sarcoma metastasis regulating MMP-9 expression through MAPK/ERK pathway. Oncotarget. 2016 Jul 28. doi: 10.18632/oncotarget.10872. [Epub ahead of print]

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.