El tractament amb CPAP no contribueix a disminuir la probabilitat de patir problemes cardiovasculars greus en pacients amb apnea de son, segons un estudi internacional liderat a l’Estat per Olga Mediano (Hospital Universitari de Guadalajara) i Ferran Barbé (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), ambdós del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES).
Els dispositius de pressió positiva contínua en les vies respiratòries, Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), són d’ús habitual per al tractament de l’apnea de son i funcionen insuflant aire a pressió a la via aèria a través d’una mascareta. Els investigadors participants en aquest estudi clínic, publicat a la revista The New England Journal of Medicine, han conclòs que en pacients amb síndrome d’apnea del son moderada o greu i amb malalties coronàries o cerebrovasculars el tractament amb dispositius CPAP no contribueix a evitar problemes cardiovasculars greus, com són les morts, l’infart de miocardi, l’ictus o l’hospitalització per angina inestable, la insuficiència cardíaca o l’atac isquèmic transitori. L’ús de dispositius CPAP, en canvi, sí que millora la qualitat de vida i l’estat d’ànim, i disminueix els roncs i la somnolència durant el dia.
En aquesta investigació liderada per R. Doug McEvoy, de la Universitat d’Adelaida (Austràlia), s’han analitzat 2.717 adults de diferents països i edats compreses entre els 45 i 75 anys amb apnea del son moderada o greu i malaltia coronària o cerebrovascular. Se’ls ha sotmès de manera aleatòria a tractament amb CPAP o només a l’aplicació de les mesures de seguiment habituals de la malaltia cardiovascular.
“Són necessaris més estudis per establir definitivament el paper del tractament amb CPAP en la prevenció cardiovascular secundària en pacients amb apnea del son”, ha assenyalat Ferran Barbé, cap de servei de Medicina Respiratòria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’IRBLleida, professor de la Universitat de Lleida i director científic del CIBERES.
A l’Estat espanyol, l’estudi l’han finançat l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Aquest treball ha estat coordinat a l’Estat espanyol per Olga Mediano, investigadora de l’Hospital de Guadalajara i del CIBERES. Han participat en el projecte altres hospitals com l’Hospital Parc Taulí (Sabadell), l’Hospital 12 de Octubre (Madrid) i l’Hospital de Vitòria (Vitòria).
Sobre l’apnea del son
L’apnea del son, que és la interrupció repetida de la respiració durant el son a causa de la manca d’oxigen, afecta aproximadament un 13% dels homes i un 6% de les dones i la seva prevalença s’ha incrementat en les últimes dues dècades, paral·lelament a l’augment de l’obesitat. Aquesta patologia es relaciona freqüentment amb un increment del risc de desenvolupar hipertensió i malaltia cardiovascular.