Intervenció pionera a Vall d’Hebron per preservar la mobilitat d’un pacient afectat per un tumor

Òscar_Muñoz_22CwUn equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha aconseguit, per primer cop a l’Estat, preservar la capacitat de caminar d’un pacient afectat per un sarcoma sinovial en un dels músculs necessaris per garantir el moviment de la cama. La complexa intervenció, que va durar 8 hores, va consistir a extreure el teixit afectat i substituir-lo per un altre múscul de l’esquena del mateix pacient. Un any després de la intervenció, continua lliure de càncer i camina sense cap ajuda, tot i que encara segueix el procés de rehabilitació.

Els metges van diagnosticar al pacient, Òscar Muñoz, un sarcoma sinovial, un tipus de tumor maligne de parts toves molt agressiu. En un TAC de control realitzat per un altre motiu, se li havia detectat un quist dins el gluti mitjà. Se’n va fer seguiment i en veure que havia crescut es va derivar el cas a Vall d’Hebron, on l’abril del 2015, noves proves van determinar que es tractava d’un tumor maligne només tractable amb cirurgia.

La intervenció feia necessari extirpar tot el múscul afectat, peça vital per realitzar el moviment de la cama en caminar. A la vegada permet que la pelvis es mantingui estable i paral·lela a terra. Per tant, l’operació deixaria fortes seqüeles al pacient, que només es podria moure amb dificultats o bé amb l’ajuda d’un bastó o de crosses.

Una intervenció pionera

El cirurgià responsable de la intervenció, el Dr. Roberto Vélez, especialista en patologia tumoral de la Unitat de Cirurgia Reconstructiva Osteoarticular del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Vall d’Hebron, va optar per un tipus d’intervenció que garantís la capacitat del pacient, una persona amb una vida professional molt activa i que practicava esport, de moure’s de forma autònoma. El Dr. Vélez explica que “el tumor ens obligava a extreure tot el múscul i això, en aquest cas, et deixa coix”. Per aquest motiu, es va estudiar la reconstrucció del múscul que calia extreure amb un altre de similar d’una altra zona del cos del mateix pacient. Es tracta d’una operació inèdita a l’Estat i que només s’havia realitzat una altra vegada en el món. Una de les grans novetats és que la intervenció preserva la funció de la zona afectada.

El cas el va valorar el comitè multidisciplinari de tumors de l’aparell locomotor, que va decidir que, abans de la cirurgia, el pacient se sotmetés a quimioteràpia i a radioteràpia un cop acabada la intervenció. Finalment, el 5 d’agost del 2015 va entrar a quiròfan. L’operació va durar 8 hores i hi van participar 9 persones, 6 cirurgians (cirurgians plàstics, microcirurgians de traumatologia i cirurgians de traumatologia), 1 anestesiòleg i 2 infermeres. Es va extreure el múscul afectat pel tumor, però es van mantenir els vasos sanguinis i el nervi per poder realitzar la implantació del nou teixit. Es va optar pel múscul dorsal ample, amb una estructura suficient per realitzar la mateixa funció i l’extracció del qual no afectaria la vida del pacient. Aquest tipus d’intervencions només es poden realitzar a centres molt especialitzats, com és el cas de Vall d’Hebron, que disposin d’equips multidisciplinaris de professionals formats en microcirurgia plàstica i microcirurgia traumatològica. Com destaca el Dr. Vélez, es tracta “no només d’oferir el tractament oncològic, sinó també la millor reconstrucció per garantir la qualitat de vida del pacient”.

Un any lliure de càncer

El Dr. Vélez explica que un any després, el pacient “està lliure de malaltia local i sistèmica i ja camina sense ajuda”. Després de la intervenció es va haver de sotmetre a radioteràpia i va iniciar el procés de recuperació i rehabilitació al Servei de Medicina Física i Rehabilitació. Després de 3 mesos de treball a l’Hospital, l’Òscar continua fent-ho a casa i explica que està “sorprès de com ha anat tot plegat”, ja que “hi havia moltes incògnites sobre la recuperació”. A la vegada, destaca la tasca dels fisioterapeutes després de l’operació. “He passat d’anar en cadira de rodes a no necessitar les crosses i només tinc unes petites limitacions en el moviment”. Ha estat un procés “d’aprendre a caminar, ara em toca aprendre a córrer i l’estiu és un bon moment per provar-ho”.

Per tractar el seu cas va ser necessària la col·laboració de diferents serveis de l’Hospital. Hi van participar el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, el de Cirurgia Plàstica i Cremats, el d’Oncologia Mèdica i el d’Oncologia Radioteràpica. També hi van treballar professionals del Servei d’Anestesiologia, Medicina Física i Rehabilitació i d’infermeria.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.