Els tumors colorectals presenten diferències epigenètiques que es relacionen amb l’evolució de la malaltia

colon_cancerUn nou estudi liderat per Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), investigador ICREA i professor de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB), descobreix que els tumors colorectals presenten heterogeneïtat epigenètica que es relaciona amb el curs clínic de la malaltia. L’article que descriu la troballa ha estat publicat a la revista Gastroenterology, la més prestigiosa en l’àrea de les malalties de l’aparell digestiu i òrgan oficial de la Societat Americana de Gastroenterologia.

Els tumors humans estan adaptats per créixer a un ritme exponencial dins del pacient i tenen la capacitat per adaptar-se i sobreviure als canvis ambientals que puguin patir, com ara la quimioteràpia o la radioteràpia. Es creu que part d’aquesta habilitat es deu a l’existència de diversos tipus de cèl·lules canceroses dins d’un mateix tumor, cosa que es coneix amb el nom d’heterogeneïtat.

En aquest sentit, diversos estudis ja demostren l’existència d’algunes lesions genètiques diferents des del punt de vista intratumoral. Tot i així, es desconeixia si els canvis epigenètics —és a dir, les alteracions de l’activitat dels gens, que són molt més dinàmiques— també podien ser heterogenis.

“En pacients amb càncer colorectal, hem determinat l’epigenoma de tres regions de cada tumor individual: la zona que mira la llum del tub digestiu, la zona central i la que creix cap als vasos sanguinis. Els resultats demostren l’existència d’heterogeneïtat intratumoral, cosa que significa que cada regió presenta diferències”, comenta Esteller. “La regió epigenèticament més diferent és el front invasiu, la zona que interacciona amb els teixits normals adjacents. També hem vist que la regió intratumoral més semblant a les metàstasis dels pacients és la més antiga del tumor, cosa que indicaria la presència de disseminació fins i tot en estadis aparentment primerencs”.

L’heterogeneïtat intratumoral a nivell epigenètic també pot tenir aplicacions des del punt de vista del pronòstic, explica Esteller. “Les dades reflecteixen que com més s’assemblen les tres regions, més agressivitat demostra el tumor; com si s’haguessin seleccionat les cèl·lules amb més capacitat de proliferació. Els estudis del nivell d’heterogeneïtat molecular dels tumors es podrien fer servir per predir-ne el pronòstic i el potencial per adquirir resistències a les teràpies”.

Referència de l’article

Martínez-Cardús A, Moran S, Musulen E, Moutinho C, Manzano JL, Martinez-Balibrea E, Tierno M, Élez E, Landolfi S, Lorden P, Arribas C, Müller B, Bock C, Tabernero J, Esteller M. Epigenetic homogeneity within colorectal tumors predicts shorter relapse-free and overall survival times for patients with loco-regional cancer. Gastroenterology, DOI: 10.1053/j.gastro.2016.08.0012016, 2016.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.