El 8% dels pacients de l’ICS estan diagnosticats de diabetis tipus 2

consulta-diabetisVuit de cada cent persones majors d’edat assignades a professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) estan diagnosticats de diabetis mellitus tipus 2. Aquesta xifra augmenta a una de cada quatre persones en el cas dels més grans de 70 anys. En entorns urbans amb un nivell socioeconòmic baix, el nombre de persones diagnosticades és més gran (representa el 9,34%), i el mateix succeeix en poblacions rurals petites (el 8,84%). En aquest últim cas, l’augment es podria explicar perquè la mitjana d’edat de la població que viu en aquests entorns és més elevada. Aquestes dades es desprenen de l’activitat registrada a l’Estació clínica d’atenció primària de l’ICS (ECAP).

El nombre de pacients amb diabetis tipus 2 atesos a l’ICS és més alt que el que recullen altres estudis epidemiològics fets a Catalunya i l’Estat espanyol. Aquesta diferència es podria explicar perquè a l’ICS es registren els casos de manera més acurada o bé perquè el nombre de pacients de la institució que se sotmeten a un cribratge per saber si hi estan afectats és superior a la mitjana de la població general. Actualment, gairebé tres de cada quatre persones sense factors de risc assignades a l’atenció primària de l’ICS se sotmeten a un control glucèmic cada tres anys, d’acord amb el que recomanen els protocols de la institució. Aquesta recomanació és més estricta que la que fa la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, que aconsella realitzar el cribratge un cop cada quatre anys entre les persones que pertanyen a aquest grup de població.

Control òptim

Les recomanacions internacionals estableixen que el control òptim de la malaltia s’assoleix quan la concentració en sang d’hemoglobina glicosilada (també anomenada glicada o HbA1c) és inferior o igual al 7%, tot i que en pacients d’edat avançada, que fa més de deu anys que tenen la malaltia o que tenen algun òrgan afectat per la diabetis s’accepten glicades del 8% o més. A l’ICS, el 57% dels pacients controlats tenen valors d’hemoglobina glicosilada de fins al 7%, mentre en altres estudis aquesta xifra no arriba al 50%, i el 71% tenen la glicada inferior o igual al 7,5%, un valor superior al que recullen la majoria dels estudis epidemiològics internacionals.

Les complicacions més freqüents detectades entre els pacients diabètics atesos a l’ICS són problemes cardiovasculars (cardiopatia isquèmica, malaltia cerebrovascular i malaltia arterial perifèrica), renals, oftalmològics (retinopatia diabètica) i neurològics (neuropatia diabètica).

Dos terços dels pacients atesos reben tractaments de primera elecció (dieta i exercici, metformina sola o combinada amb altres fàrmacs o sulfonilurea).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.