L’experiència del Programa pacient expert sobre diabetis a Osona es converteix en el llibre “Menjar bé per viure millor”

portadallibreLa infermera de l’Equip d’Atenció Primària Vic Nord, Núria Puig; les residents en infermeria familiar i comunitària, Laura Arroyo i Marta Carrasco, i el participant del Grup de Pacient Expert en Diabetis, Jordi Tanyà, han estat les ànimes del llibre-guia “Menjar bé per viure millor”, que inclou 44 receptes per a persones amb diabetis i obesitat i que és a l’abast de la ciutadania a través de Canal Salut i Canal Diabetis.

L’edició ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), Programa de prevenció i atenció a la cronicitat i al Programa pacient expert de Catalunya. La portada del llibre és obra de la coneguda il·lustradora Pilarín Bayés.

La publicació és el resultat del treball que s’ha dut a terme en les sessions de pacient expert sobre diabetis mellitus tipus 2 i l’obesitat. Les fotografies són obra de Jordi Tanyà. Sobre aquest projecte, Núria Puig diu que “els professionals ja no decidim sols com s’han de fer les coses, busquem una relació d’ajuda on la persona té un paper clau i actiu”.

De les 44 receptes de la guia, 11 corresponen a esmorzars i 33 a dinars i sopars. A més, hi ha un recull fotogràfic dels menús, un de dites populars i frases fetes, i un d’imatges que subratlla la importància que té per a les persones amb diabetis i obesitat mesurar les quantitats que es poden ingerir de cada aliment. La guia presenta uns plats senzills, variats i equilibrats, fàcilment adaptables a la planificació dels menús familiars i laborals. El projecte es basa en allò que en dietètica es coneix com a mètode del plat, sistema mitjançant el qual es proposa un plat equilibrat que inclou verdures, aliments proteics i aliments farinacis en quantitats moderades: la meitat del plat són verdures (amanida o verdura cuita); un quart del plat són proteïnes (peix, carn o ous) i l’altre quart del plat està format per aliments farinacis (cereals, tubercles o llegums). Finalment, les postres inclouen una peça de fruita petita.

El llibre també ofereix un seguit de consells, tant alimentaris com d’activitat física, per a les persones amb diabetis i obesitat. En aquest sentit, per exemple, recomana evitar les mantegues, els sucs de fruita industrials, els fregits o els arrebossats, i també anima a caminar diàriament de 30 minuts a 60 a pas lleuger o a limitar el consum de cafè a dues tassetes al dia.

El Programa pacient expert que es du a terme a l’atenció primària de Catalunya s’adreça a persones que pateixen una malaltia crònica i que són capaces de responsabilitzar-se de la seva patologia i de tenir cura d’elles mateixes.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.