Les sales d’espera de pediatria del CAP Besòs i del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona de l’ICS obren portes a la fantasia infantil

2-decoracio-pediatria-CAPRoquetes_APBCN-2016Des d’ara, onze grans dibuixos que representen enormes sirenes, cavalls de mar gegantins, pops immensos i tresors submarins, acullen els infants a les sales dels serveis de pediatria del Centre d’Atenció Primària (CAP) Besòs i del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona ciutat, i fa més amable l’espera dels pacients menuts per entrar a la consulta. Els professionals de medicina i d’infermeria pediàtrica d’ambdós CAP coincideixen a assenyalar que la nova decoració “ha contribuït a donar caliu a les sales d’espera, i ha estat valorada positivament pels usuaris de pediatria, pares i mares i criatures”.

Aquestes il·lustracions provenen del mòdul provisional d’atenció pediàtrica que hi havia al costat del CAP Besòs, un centre que un cop va enllestir la seva ampliació –a principi d’any– ha integrat l’atenció de salut als infants a la planta primera de l’edifici. L’estiu de 2013, alumnes d’il·lustració de l’Escola de la Dona (Diputació de Barcelona) van decorar desinteressadament les parets i portes del mòdul de pediatria del CAP Besòs, liderats per Ignasi Blanch, l’únic artista de l’Estat espanyol que té obra al projecte The East Side Gallery del mur de Berlin.

Amb el servei de pediatria integrat al CAP Besòs, el mòdul annex havia de desaparèixer, però es va voler conservar la decoració artística del seu interior per donar vida a les parets de la nova pediatria del centre de salut. I cinc d’aquelles portes s’han acabat destinant a un altre centre de la ciutat, el CAP Roquetes-Canteres, que tot i estar ubicat a la falda de la muntanya ja respira aires mariners gràcies a aquests dibuixos i a la generositat del CAP Besòs, amb qui des d’ara comparteix espais per a la fantasia infantil.

Totes les portes il·lustrades s’han emmarcat amb perfils de fusta i s’han penjat a manera de grans peces d’art a les parets de les sales d’espera (CAP Roquetes-Canteres) o al costat de les portes que donen accés a les consultes pediàtriques (CAP Besòs). La recuperació d’aquestes il·lustracions per millorar la percepció infantil de les visites al pediatre ha estat un projecte conjunt de l’Àrea d’Infraestructures i del Gabinet de Comunicació de l’atenció primària de Barcelona Ciutat de l’ICS.

En aquest sentit, ja fa més de tres anys que l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat utilitza la decoració amb dibuixos dels serveis de pediatria per facilitar la interacció amb els infants. És el cas de les sales d’espera pediàtriques del CAP Guineueta –també obra d’Ignasi Blanch i els seus alumnes d’il·lustració de l’Escola de la Dona–, de la pediatria del CAP Drassanes i del Centre d’Atenció Pediàtrica Integral (CAPI) Barcelona Esquerra i del CAPI Casernes.

Vuit grans unitats pediàtriques d’atenció primària a Barcelona Ciutat
A la ciutat de Barcelona, a més dels serveis de pediatria propis de cada centre d’atenció primària, com és el cas dels CAP Besòs i Roquetes-Canteres, hi ha vuit grans unitats d’assistència pediàtrica d’atenció primària de l’ICS, anomenades línies pediàtriques, que aglutinen l’assistència sanitària a la infància en els seus territoris de referència. Aquestes vuit línies pediàtriques són Drassanes, Manso, Maragall, La Marina, Pare Claret, Rio de Janeiro, CAPI Barcelona Esquerra i CAPI Casernes, que s’han constituït per treballar més eficaçment en qüestions assistencials, formatives i de coordinació interna i externa. Es tracta, en definitiva, de donar una millor atenció de salut a la població infantil.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.