El Ministeri d’Economia dóna llum verda al sistema de detecció de càncer de colon desenvolupat per l’empresa gironina GoodGut

color-logo-250El Ministeri d’Economia i Competitivitat de l’Estat espanyol ha aprovat el projecte RETOS 2016 per al desenvolupament d’un sistema no invasiu per al cribratge de càncer colorectal basat en marcadors bacterians en femtes “Risk Assessment Intestinal Disease for Colorectal Cancer” (RAID-CRC). Aquesta iniciativa, promoguda per GoodGut, spin-off de la Universitat de Girona (UdG) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), té com a objectiu validar i desenvolupar el RAID-CRC en un període de 3 anys.  En el procés de validació clínica del producte col·laboren el Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge, encapçalat pel doctor Jordi Guardiola; el Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, liderat pel doctor Xavier Aldeguer; i la Unitat de Consell de Genètic de l’Institut Català d’Oncologia, amb els doctors Gabriel Capellà i Joan Brunet al capdavant. El programa Estatal RETOS ha concedit al consorci format per les institucions i l’empresa GoodGut un total d’1,1 milions d’euros per a realització del projecte.

Aquest nou sistema no invasiu RAID-CRC s’està validant als hospitals de Bellvitge i Josep Trueta i podria implementar-se com a cribratge en la població de risc mitjà, les persones majors de 50 anys. El nou test permetrà, a través d’una petita mostra de femta, detectar lesions precancerígenes abans que hi hagi signes clínics. D’aquesta manera, es reduiran el nombre de falsos positius del test de sang oculta en femtes, es generarà un estalvi en colonoscòpies i es farà una correcte prevenció del càncer colorectal.

Per tal que productes com RAID-CRC pugin desenvolupar-se és imprescindible la col·laboració estreta entre les institucions públiques i les empreses. El Programa RETOS fa possible aquesta necessària actuació interdisciplinària per garantir l’èxit del projecte.

GoodGut és una empresa biotecnològica fundada el 2014 que s’ha convertit en un referent a l’Estat, en el disseny de sistemes de suport al diagnòstic de malalties digestives i en el tractament basat en la microbiota intestinal. L’equip està format per professionals amb una destacada trajectòria investigadora i emprenedora, com ara el doctor Xavier Aldeguer; Jesús García-Gil, catedràtic de Microbiologia; Mariona Serra, doctora en farmacologia, i Jaume Amat, consultor estratègic de Biomprèn i membre de la junta directiva de Catalonia Bio.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.