Més d’un centenar d’associacions de voluntariat col·labora  als centres de l’ICS

Voluntaris Tarraco Salut HJ23 (2)La promoció del voluntariat, com a font de benefici mutu de la ciutadania, dóna resposta a la línia estratègica de Responsabilitat Social Corporativa(RSC) que s’està treballant a l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquest és un dels objectius de la Direcció d’Estratègia i RSC i de l’Àrea d’Atenció a la Ciutadania de l’organització que ha prioritzat l’elaboració d’un document marc de regulació de l’activitat de voluntariat.

En aquest document, realitzat i coordinat per un grup de treball de professionals de l’ICS, s’han marcat les pautes que homogeneïtzen la gestió dels voluntaris que ofereixen el seu temps lliure a centres gestionats per l’ICS. Entre d’altres, hi ha la creació d’un codi d’acollida, d’un document marc de conveni de col·laboració amb ONG i associacions cíviques, la unificació de la formació que reben abans de començar a qualsevol centre o la promoció del coneixement dels drets i deures de la persona voluntària. En aquesta última línia, destaquen els àmbits de participació i els límits entre la feina dels voluntaris i la dels professionals sanitaris.

Actualment, col·laboren amb l’ICS 110 associacions i ONG, 100 a l’atenció hospitalària i una desena a l’atenció primària. En nombre de voluntaris, la xifra arriba fins als 1.100.

Potenciació del voluntariat a l’atenció primària

Dins d’aquest projecte de gran envergadura per a l’organització, una altra de les línies estratègiques és la potenciació del voluntariat a l’atenció primària. Cada cop més associacions s’interessen per donar un cop de mà als centres de l’ICS i, a més, establir circuits de comunicació entre els diferents nivells assistencials per crear sinergies de col·laboració amb la finalitat de detectar i donar resposta a necessitats de voluntariat en els dos àmbits.

Què pot fer una persona voluntària a l’ICS? 

Les persones que pertanyen com a voluntàries a entitats que col·laboren amb l’ICS poden desenvolupar diferents tasques segons l’àmbit on desitgi col·laborar.

A l’atenció primària, les principals tasques es fonamenten en l’acompanyament (a domicili, al carrer, al CAP, en situacions de dol) i el suport (emocional, físic o al cuidador).

A l’àmbit hospitalari, els voluntaris resulten una figura clau com a suport durant l’estada a l’hospital i amb el consens del professional sanitari. A més, realitzen tasques de promoció de salut, d’ajuda al cuidador del pacient (per donar-li un respir, majoritàriament) o per dinamitzar espais d’oci dins el centre (sobretot en els dedicats als pacients pediàtrics).

El projecte del voluntariat entre els professionals jubilats: VoluntàrICS 

DSC_0300El Projecte VoluntàrICS Barcelona ha estat dissenyat per l’Àrea de Treball Social de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS i neix amb la intenció d’aprofitar el talent i l’expertesa dels professionals jubilats per involucrar-los en tasques de caire solidari i humà de l’organització mateixa i de la ciutat, mitjançant la creació d’una associació.

Diversos estudis afirmen que el voluntariat millora la salut física i mental de qui l’exerceix. I quan els qui el porten a terme són persones jubilades mitjançant iniciatives com aquesta, s’afavoreix la transició i l’adaptació a aquesta nova fase de la vida i l’envelliment actiu.

És una associació sense afany de lucre, composta bàsicament per dones jubilades de totes les categories professionals que han treballat o treballen a l’ICS, disposades a col·laborar des del voluntariat social, posant al servei de les persones els seus coneixements, la seva expertesa i el seu temps. Tot plegat per contribuir en projectes de caire solidari i comunitari i disposades també a lluitar contra les causes que originen desigualtats.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.