Quatre equips d’atenció primària de l’ICS de la Garrotxa i del Ripollès obtenen resultats excel·lents en el procés d’acreditació

INSTITUT CATALA DE LA SALUT ICS - CAP Salou Tarragona

Quatre equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès han obtingut molt bons resultats en el procés d’acreditació de qualitat dels centres, que impulsa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Les acreditacions de qualitat es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats dels centres, i en la identificació dels punts crítics i de les oportunitats de millora de cadascun dels equips analitzats. Els EAP que ara s’han avaluat han estat Olot (97,7% d’assoliment), Besalú (97,1%), Ripoll (94,5%) i Camprodon (93,9%).

Aquesta acreditació és un procés habitual en els hospitals públics; tot i així, fins l’any passat no s’ha aplicat a la xarxa d’atenció primària. Els primers EAP de Girona avaluats van ser els de la zona de la Selva Marítima (Sant Feliu de Guíxols, Canet de Mar, Pineda de Mar, Tordera i Blanes), i seguidament els de l’Alt Empordà (Figueres, Roses, La Jonquera, Llançà, Vilafant i Bàscara), que també van obtenir uns resultats excel·lents, fins ara tots els centres acreditats han obtingut resultats entre el 93,1% i el 97,7%.

Els estàndards que s’avaluen dins d’aquest procés han estat consensuats per un equip d’experts del Departament de Salut i s’orienten a la realitat catalana amb l’objectiu de garantir un nivell homogeni de qualitat assistencial als ciutadans, amb independència del centre en què es presti el servei, sense oblidar l’eficiència en l’ús dels recursos sanitaris. Un dels eixos clau del sistema d’acreditació és establir un nivell de competència de les institucions sanitàries, per tal de garantir un alt nivell qualitatiu i, així, generar confiança a la ciutadania.

El procediment d’avaluació és el següent: els equips realitzen una autoavaluació i, posteriorment, se sotmeten a una auditoria externa que du a terme el Departament de Salut. A continuació, el Comitè d’Acreditació del Departament n’analitza els resultats i atorga les certificacions finals. La inclusió d’objectius relacionats amb la qualitat i la seguretat dels pacients en els acords de gestió de l’ICS ha estat una eina clau per afrontar aquest procés.

L’any 2011 els EAP del territori de la Regió Sanitària de Girona es van autoavaluar segons els estàndards del MADS. Aleshores, es va objectivar una gran variabilitat en els processos de treball que es trobaven en diferents fases respecte a la metodologia de millora contínua de la qualitat i la cultura de la seguretat dels pacients. Es va fer evident la necessitat de prioritzar i homogeneïtzar els processos per facilitar la feina als professionals dels EAP, iniciativa que ara comença a mostrar els seus primers fruits.

El nou model d’acreditació s’aplicarà a tots els EAP de Catalunya de forma progressiva fins al 2017. Aquest model s’inspira en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i examina nou criteris organitzatius i de resultats, que estan dirigits a avaluar, millorar, innovar i aprendre dins l’equip mateix. El lideratge, la política i l’estratègia, les persones que formen part de l’EAP, la gestió de les aliances i els recursos disponibles, i els processos que l’EAP desenvolupa conformen un primer apartat de criteris. Si aquests es compleixen, permeten obtenir bons resultats envers els clients, els professionals i la societat i bons resultats en salut i sostenibilitat, aspectes que són encara més importants.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.