Tots els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS ja disposen d’una central que gestiona integralment el procés d’esterilització per garantir-ne la màxima qualitat

2-central-esterilitzacio-APBCN_2016La Central d’Esterilització de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS) acaba de completar el seu procés d’integració progressiva de tots els CAP i serveis d’atenció primària en un sol punt de la ciutat, ubicat estratègicament al CAP Manso.

Amb la implantació global dels serveis d’aquesta Central, s’ha aconseguit que l’instrumental de tota l’atenció primària de l’ICS de Barcelona ciutat -un total de 85 punts de recollida- s’esterilitzi en una única ubicació per millorar les garanties de seguretat, qualitat i eficiència dels procediments. Integren aquesta unitat una infermera responsable i quatre tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAI).

La Central d’Esterilització va iniciar el seu funcionament el març de 2015 i a final d’any ja donava servei al 65% dels centres i altres unitats de l’atenció primària de l’ICS de la ciutat. Durant els primers mesos d’aquest 2016 ha integrat progressivament la resta de centres d’atenció primària barcelonins fins a completar el procediment. Ara dóna servei a tots els centres, unitats i serveis de l’ICS a la ciutat de Barcelona: 42 CAP, 27 serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), quatre grans equips d’atenció primària pediàtrica, quatre CUAP, dos punts d’atenció continuada (PAC), dos quiròfans no hospitalaris i dos serveis d’atenció especialitzada d’atenció primària.

Amb aquest nou sistema s’ha aconseguit proporcionar instrumental estèril a tots els equips i unitats de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, seguint la normativa de qualitat ISO 9001:2008. Aquest ha estat un projecte de l’Àrea d’Infermeria de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat, que ha estat l’encarregada de portar a terme la planificació, la logística i la implantació amb èxit d’aquesta central d’estilització no hospitalària, que compta amb un sistema informàtic específic de traçabilitat de l’instrumental.

El Ministeri de Salut de l’Argentina s’interessa per aquest model d’esterilització

El novembre de 2015, una delegació del Ministeri de Salut de l’Argentina va visitar la Central d’Esterilització de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS per conèixer de primera mà els beneficis del funcionament d’aquest model d’esterilització i estudiar la possibilitat d’implementar un sistema similar en la sanitat pública argentina.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.