L’Hospital Verge de la Cinta consolida l’activitat de la consulta de peu diabètic

Sin títuloL’activitat de la consulta es porta a terme en col·laboració permanent de tot un equip multidisciplinari format per professionals de l’ICS: metges especialistes en traumatologia i cirurgia ortopèdica, cirurgia general, cirurgia vascular, rehabilitació, endocrinologia, medicina familiar i comunitària d’hospitalització domiciliària, i infermers d’atenció primària, d’urgències, i gestió de casos, a més dels podòlegs de zona adscrits al Programa de reordenació de l’abordatge del peu diabètic a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre.

A més de les cures de ferides i de l’educació sanitària per a l’autocura, una vegada cicatritzades les lesions, tots els pacients són derivats al metge rehabilitador/ortopèdia, si cal, o al podòleg corresponent, adscrits al Programa de d’atenció al peu diabètic amb la finalitat de posar les mesures correctores per evitar noves lesions.

Darrerament, a fi d’agilitar i millorar el seguiment dels pacients que necessiten una intervenció quirúrgica, s’ha creat el Comitè de Peu Diabètic. Així mateix, s’ha ubicat la consulta dintre l’àrea ambulatòria, cosa que ha permès millorar la qualitat de l’atenció i la proximitat amb la resta de consultes que hi estan implicades principalment com són traumatologia i cirurgia.

Cal destacar també la rapidesa en l’atenció de casos urgents que es deriven al Servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, la millor coordinació amb l’atenció primària i el grau de satisfacció manifestat pels pacients ja que el fet de treballar conjuntament i coordinadament els proporciona més seguretat.

Quant a les dades, des de l’obertura de la consulta fins al 30 de juny de 2016, s’hi han atès 39 primeres visites de pacient amb peu diabètic complicat, que han generat 132 visites successives fins a tancar el procés. Això fa un total de 171 visites. S’ha pogut constatar també una disminució de visites a Urgències per aquesta patologia.

Cal tenir sempre present que la mesura més important que han de prendre els pacients és la prevenció, ja que la neuropatia associada, que comporta una pèrdua de sensibilitat als peus, fa molt difícil que hi detectin qualsevol traumatisme, el qual, per petit que sigui, pot derivar en una lesió greu.

Per tant, els pacients han de tenir molta cura dels peus pel que fa al calçat, la higiene i la hidratació, i vigilar diàriament que no hi hagi cap canvi o anomalia. En aquest cas, han d’acudir immediatament al seu centre d’atenció primària (CAP) perquè el seu metge o infermer en faci la primera valoració i tractament. Així mateix, són aquests professionals els que detecten la necessitat de fer la derivació a la consulta especialitzada.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.