Vall d’Hebron és el primer centre de l’Estat a disposar de dos quiròfans robotitzats

3L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer de l’Estat en comptar amb dos quiròfans equipats amb la tecnologia robòtica Da Vinci® per al seu ús clínic. Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Privada Cellex, el centre ha completat la instal·lació del segon equip, un robot Da Vinci Xi d’última generació. El nou quiròfan robotitzat està situat al nou bloc quirúrgic, que es posarà en marxa les pròximes setmanes. Amb ell, Vall d’Hebron podrà doblar el nombre de pacients que es podran beneficiar d’aquesta tecnologia, ja que s’incorporaran noves especialitats al programa de cirurgia assistida.
El Da Vinci Xi és la versió més avançada d’aquest sistema robòtic, instal·lat a una trentena d’hospitals d’Espanya i Portugal. Permet un tractament quirúrgic més precís i segur per als malalts i suposa un salt qualitatiu en aquest tipus de tecnologia. L’altre robot Da Vinci, instal·lat a Vall d’Hebron l’any 2009, va realitzar 165 intervencions durant el 2014 i continuarà en servei als quiròfans de l’Hospital Maternoinfantil. El gerent de l’Hospital, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, ha destacat “l’aposta per la cirurgia robòtica que fa el centre, per ampliar el ventall de pacients que es podran beneficiar d’aquesta tecnologia i situar Vall d’Hebron al capdavant de la innovació a Europa”.

Incorporació de noves especialitats
La posada en marxa del segon quiròfan robotitzat permetrà ampliar la utilització d’aquesta tecnologia a noves especialitats. A banda d’aplicacions en urologia, ginecologia i cirurgia cardíaca i cirurgia de l’obesitat mòrbida (que ja es realitza en el quiròfan robotitzat existent), també s’afegeixen la cirurgia colorectal, la cirurgia oral i maxil·lofacial, la cirurgia toràcica i l’otorinolaringologia. Sobretot, la incorporació del Da Vinci Xi permetrà el tractament de fins a 400 pacients oncològics cada any i, sumat al primer robot instal·lat, la realització de prop de 900 cirurgies complexes, de les 32.000 que es realitzen al centre (aquesta xifra inclou intervencions de baixa complexitat). De fet, és una de les millors tecnologies mínimament invasives per operar diferents tipus de càncer, com és el cas de tumors situats a la base de la llengua, timectomies (extirpació del tim) o lobectomies.
La utilització de la cirurgia robòtica permet una més gran precisió, ja que els braços robòtics reprodueixen els moviments de la mà del cirurgià, permetent l’accés a zones del cos del pacient on altres tècniques no poden accedir, i fer-ho de forma mínimament invasiva. És indicat per realitzar intervencions amb tècniques de laparoscòpia i toracoscòpia. Tot plegat, amb millors resultats, una estada hospitalària i un postoperatori més curts, menys sagnat, menys marges positius i una reducció del temps d’intervenció. A més, en el cas del Da Vinci Xi, s’ha millorat l’ergonomia del robot, que incorpora braços i instruments més llargs i estilitzats per accedir de forma més precisa al cos del pacient, i la visió del cirurgià amb tecnologia 3DHD.
El robot Da Vinci®, de l’empresa Palex Medical, és un sistema quirúrgic robotitzat dotat de visió tridimensional en alta definició del camp quirúrgic, per a la realització de cirurgia mínimament invasiva mitjançat la utilització de braços robotitzats i instruments amb articulació distal. En ell, el cirurgià se situa en una consola des de la qual controla els moviments del robot sense arribar a tocar el pacient.

Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari
El Campus Vall d’Hebron està format per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat). El nou projecte representa una nova forma de treballar i de fer, on la recerca, la docència i la pràctica clínica caminen plegades, en una mateixa direcció, per unir esforços i créixer, sent més útils, més productius i més efectius.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.