El Comitè d’Ètica Assistencial dóna veu a la ciutadania incorporant una psicòloga i un advocat

_16_2610El Comitè d’Ètica Assistencial (CEA), que dóna suport tant a l’Hospital Universitari Joan XXIII com a l’atenció primària del Camp de Tarragona, ha incorporat dues figures en la seva estructura organitzativa amb participació en les sessions de treball, una psicòloga que treballa amb grups de pacients i un advocat que va ser regidor de l’Ajuntament de Tarragona, amb l’objectiu d’apropar el comitè a la comunitat donant veu als ciutadans. El comitè és un òrgan independent, consultiu, aconfessional i multidisciplinari al servei dels professionals i dels usuaris de la institució sanitària. La presidenta d’aquest òrgan consultiu, Carme Boqué, explica que “el comitè vetlla perquè els protocols que es fan a la institució, respectin els principis ètic i els drets dels pacients”.

Les funcions del comitè són vetllar per la protecció dels drets dels pacients, assessorar, èticament, en decisions clíniques i sanitàries en situacions en les que es produeixen conflictes ètics entre el personal sanitari, entre el pacient o usuari i la institució, formular orientacions i fer recomanacions o posicionaments davant situacions susceptibles de generar conflictes ètics en la pressa de decisions, i organitzar la formació en Bioètica dels professionals de l’hospital i de l’atenció primària de l’àrea d’influència.

La doctora Boqué, cap del servei d’Urgències del Joan XXIII alhora que presidenta del comitè, afirma que “normalment són els professionals els que s’adrecen al comitè”. Boqué explica algunes de les consultes que arriben a aquest òrgan com, per exemple, “quan un metge creu que s’ha de posar un tractament i el pacient no el vol, o al l’inrevés, quan un pacient reclama un tractament que no està mèdicament indicat”, i apunta que el comitè està “per donar recolzament al professional des del punt de vista ètic”. El CEA pot actuar quan els professionals reclamen la seva participació o quan decideix, per si mateix, posicionar-se sobre uns fets determinats com, per exemple, un canvi legislatiu que pot tenir diferents valoracions des del put de vista ètic.

El que no fa aquest òrgan és peritar o manifestar-se sobre denúncies o reclamacions assistencials, dictar codis o normes de bona pràctica professional, emetre opinions i judicis sobre l’actuació dels professionals i intervenir en conflictes de caire jurídic o deontològic. Qualsevol professional de la institució es pot posar en contacte amb el CEA, i els pacients o familiars també ho poden fer a través de les unitats d’atenció al ciutadà de l’hospital o dels centres d’atenció primària.

Telèfon a l’Hospital Joan XXIII: 977295808
Correus: atenciousuari.hj23.ics@gencat.cat, cea.hj23.ics@gencat.cat

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.