Professionals de l’IDIBELL, VHIO i Vall d’Hebron reben l’Ajuda Merck d’Investigació 2016

Premiats_Ajudes_MerckEntre d’altres professionals, Mireia Martín-Satué rep l’Ajuda Merck d’Investigació 2016 en l’àrea de fertilitat. L’objectiu del projecte és esbrinar si hi ha una expressió i activitat diferencials de les ecto-nucleotidases, proteïnes reguladores implicades en nombrosos processos inflamatoris, en dones amb endometriosi al comparar-les amb dones sense aquesta patologia. “Si és així”, explica la Dra Martin-Satué, “es podria valorar la seva utilitat com a biomarcadors de la malaltia per desenvolupar proves diagnòstiques no invasives i contribuir al disseny de noves estratègies terapèutiques”.

L’endometriosi es defineix com la presència de teixit endometrial fora de l’úter. Afecta fins a un 15% de les dones en edat fèrtil i la seva prevalença va en augment, essent el dolor pèlvic i l’esterilitat les seves principals manifestacions. El diagnòstic és difícil i sovint es fa tard, i els tractaments que s’apliquen són pal·liatius, atès que no hi ha cura a dia d’avui. Es tracta doncs d’una patologia amb importants repercussions en la qualitat de vida de les pacients que la pateixen.

L’equip investigador del projecte està integrat per investigadors clínics i bàsics de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), de l’Hospital Universitari Quirón Dexeus (HUQD) i de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) reunits en el context de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). “Amb aquest projecte pretenem contribuir al coneixement general i millorar les capacitats diagnòstiques i de tractament d’una malaltia que té un gran impacte en la salut de les dones que la pateixen i en el seu entorn familiar i social.”

Les Ajudes Merck d’Investigació estan dotades amb un pressupost total de 200.000 euros – 25.000 € per projecte – i tenen com a objectiu finançar projectes de recerca innovadorss presentats per científics que puguin dur a terme l’estudi proposat a Espanya en un termini mínim d’un any i màxim de tres anys.

Projectes guanyadors d’aquesta edició

En la seva 25a edició, els vuit projectes seleccionats – entre les gairebé 200 candidatures presentades- pertanyen a les àrees d’Al·lergologia, Càncer de Cap i Coll, Càncer Colorectal, Càncer de Pulmó, Endocrinologia Pediàtrica, Malalties Rares, Esclerosi Múltiple i Fertilitat:

Al·lergologia: Dra. Vanesa Esteban, de l’Hospital Fundació Jiménez Díaz de Madrid, per “Estudi d’anafilaxi més enllà del component immune: implicació del sistema vascular en el microambient de la reacció”.

Càncer de Cap i Coll: Dra. Maria Rosa Bella, de Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, per “Avaluació de l’estudi per piroseqüenciació de la mutació puntual C228T del promotor de TIRT respecte al seu valor diagnòstic preoperatori i pronòstic en neoplàsies malignes tiroides”.

Càncer Colorectal: Dr. Antoni Rodríguez, de l’Institut Maimónides d’Investigació Biomèdica de Còrdova, per “Identificació proteòmica de biomarcadors que defineixin subtipus moleculars de càncer colorectal i el seu possible ús com a factors pronòstic o de resposta a teràpia”.

Càncer de Pulmó: Dra. Enriqueta Felip, Vall d’Hebron Institut d’Oncologia VHIO) de Barcelona, per “xenoempelts ortotòpics derivats de pacients com a eina per a l’estudi de mecanismes de resistència adquirida en càncers de pulmó dependents d’oncogens”.

Endocrinologia Pediàtrica: Dra. Cristina Azcona, de la Clínica Universitat de Navarra, per “Impacte d’una intervenció integral sobre el risc cardiometabòlic en nens amb obesitat central: estudi de marcadors genètics i epigenètics”.

Malalties Rares: Dra. Alicia Rodríguez, de la Facultat de Farmàcia de la Universitat del País Basc, per “Teràpia gènica no viral pel tractament de la malaltia de Fabry”.

Esclerosi Múltiple: Dr. Manuel Comabella, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, per “Caracterització molecular de la forma primàriament progressiva d’esclerosi múltiple”.

Fertilitat: Dra. Mireia Martín Satué, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, per “Paper de les ecto-nucleotidases en l’endometri ectòpic a l’endometriosi”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.