L’ICS posa en marxa un sistema de missatgeria instantània per als seus professionals

Infografia WhatsICS defL’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa una aplicació mòbil de missatgeria instantània adreçada als professionals de la institució. L’eina, que s’anomena WhatsICS, ha estat desenvolupada per informàtics de l’empresa pública. L’aplicació permet intercanviar missatges de manera segura, crear grups de treball i adjuntar imatges, notes de veu i altres arxius. Tota la informació que s’envia a través de l’aplicació està xifrada i les dades es guarden en servidors propis, de manera que es garanteix la confidencialitat de la informació que els professionals intercanvien a través de l’app. Ja s’han descarregat l’aplicació més de 500 persones.

Alguns professionals ja fa mesos que estan provant l’eina, que està donant bons resultats en l’àmbit assistencial. Un dels grups pioners a utilitzar el WhatsICS ha estat la Unitat d’Atenció al Pacient Crònic de l’Equip d’Atenció Primària de Tona (Osona), a la Gerència Territorial de la Catalunya Central de l’ICS. Els cinc treballadors d’aquesta Unitat (dos professionals de medicina, dos d’infermeria i un de treball social) utilitzen habitualment el WhatsICS com a eina de comunicació assistencial.

Estalvi de visites al domicili

whatsICS2El tècnic de salut del Servei d’Atenció Primària Osona, Xavier Marín, ha coordinat un estudi sobre l’ús que fan de l’aplicació els membres de la Unitat d’Atenció al Pacient Crònic de Tona i sobre els avantatges que comporta per a l’activitat que duen a terme. El treball conclou que el 88% de les consultes clíniques realitzades a través del WhatsICS es van resoldre sense que fos necessari que cap professional de la Unitat es desplacés al domicili dels pacients, gràcies a la coordinació entre els diferents membres de l’equip. Els resultats de la investigació es van presentar a la 16a Conferència Internacional de Cures Integrades, celebrada a Barcelona del 23 al 25 de maig de 2016.

L’estudi va tenir en compte més de 2.200 missatges enviats entre els membres de l’equip durant divuit setmanes, amb una mitjana diària de 31 missatges i de 4,53 pacients involucrats. El col·lectiu més actiu a WhatsICS van ser professionals d’infermeria, que van enviar el 58,1% dels missatges (el 48,3% a professionals de medicina, el 4,1% als de treball social, i el 5,7% entre professionals d’infermeria), mentre que els professionals de medicina van enviar-ne el 31,3 % (28,6 % a professionals d’infermeria, 1,3 als de medicina, i  l’1,4% als de treball social). Per la seva banda, la treballadora social va enviar el 8,3% dels missatges (4,2% als professionals de medicina i 4,1% als d’infermeria). La major part dels arxius compartits a través de l’app han estat analítiques, plans de medicació i imatges dermatològiques.

Només per a treballadors

L’aplicació està disponible a Google Play (per a dispositius Android) i a Apple Store (per a aparells que funcionen amb iOSd’Apple) i ja se l’han descarregada més de 500 professionals de l’organització. Només s’hi poden registrar treballadors de l’ICS, identificats amb el seu correu electrònic. Tots els usuaris de l’aplicació poden acceptar o refusar les sol·licituds de contacte.

El WhatICS ha estat desenvolupat per professionals de la Gerència Territorial de l’ICS a l’àrea Metropolitana Nord i de la Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre.

L’Oficina de Mobilitat de l’ICS

El WhatsICS ha estat impulsat des de l’Oficina de Mobilitat de l’ICS, un recurs que té com a objectiu promoure el desenvolupament d’aplicacions mòbils que facilitin l’accessibilitat als serveis sanitaris. L’Oficina posa a l’abast de tots els professionals de l’organització les eines necessàries per crear aplicacions per a telèfons i tauletes mòbils. Professionals d’aquest servei avaluen cada proposta que els arriba, la idoneïtat del projecte i l’adaptació del contingut al format d’app. L’Oficina té el suport de la Fundació TicSalut i del Departament de Salut per a la cerca de recursos que permetin la materialització dels projectes.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.