Es compleixen 20 anys de la implantació de la cirurgia toràcica a l’Hospital Dr. Josep Trueta

DSC_1135Aquest estiu es compleixen 20 anys de la implantació a l’Hospital Dr. Josep Trueta de l’especialitat de cirurgia toràcica. Durant aquestes dues dècades el Servei ha atès 8.989 pacients, dels quals 7.348 han estat intervinguts quirúrgicament. D’aquestes operacions, més de la meitat (4.681) han estat programades i la resta s’han fet amb caràcter d’urgència, sobretot per practicar toracostomies i drenatges de la cavitat pleural.

D’entre les patologies que es tracten amb més freqüència amb cirurgia toràcica, la més habitual és la cirurgia oncològica de pulmó; en aquest sentit, el 60% de l’activitat quirúrgica programada ha estat adreçada a tractar càncers pulmonars, amb diferents graus d’intervencions de caràcter curatiu i pal·liatiu.

Un dels trets distintius del Servei és el seguiment que es fa posteriorment a les consultes externes de la totalitat dels pacients operats de neoplàsies pulmonars primàries (1.320), cosa que permet establir les corbes de supervivència als 5 anys, que són el millor índex de qualitat d’una especialitat d’oncologia quirúrgica. Al Trueta, la supervivència global de tots els tipus de càncer de pulmó és del 53% als cinc anys, i del 50% als 10 anys, unes dades considerades com a molt bones pels estàndards internacionals. Altres patologies prevalents al Servei són les de la cavitat pleural, els traumatismes toràcics i la patologia de la paret toràcica.

L’evolució mèdica en dues dècades ha estat enorme i, al llarg d’aquest temps, s’han implantat diferents tècniques de diagnòstic i tractament, cosa que ha posat el Trueta al nivell dels millors hospitals del país. Els resultats de gestió clínica també han evolucionat, passant d’una estada mitjana de 7,2 dies d’hospitalització als actuals 2,8 dies (4,8 dies en els pacients operats). Una altra xifra que certifica la qualitat del Servei és el percentatge de reingressos, de només un 3%, un dels més baixos dels hospitals que tenen l’especialitat de cirurgia toràcica.

Docència i reconeixements

Al Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Trueta, s’hi fa docència de pregrau i postgrau des de l’any 2005, moment en què es rep l’acreditació del Ministeri de Sanitat per formar especialistes. També col·labora amb la Universitat de Girona des de 2012 en les pràctiques de cirurgia toràcica del Mòdul de malalties respiratòries i imparteix una classe magistral a la Facultat. El Servei també participa en la formació continuada de professionals de medicina i d’infermeria mèdica, quirúrgica i d’urgències, tant del centre mateix com de la resta de centres.

Els seus professionals han fet més de 100 comunicacions científiques en 27 publicacions d’àmbit internacional, han escrit 14 capítols de llibres de l’especialitat, han registrat una patent i han establert col·laboracions amb diferents grups d’investigació clínica, a més de ser part activa de les societats científiques de Catalunya i de l’Estat espanyol.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.