Vall d’Hebron posa en marxa el nou Hospital de Dia d’Hematologia

_16_4032El Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha posat en marxa el seu nou Hospital de Dia per atendre pacients en tractament actiu de patologies hematològiques que requereixen seguiment ambulatori de forma habitual. Les noves instal·lacions estan dotades de l’equipament més avançat per tractar les diverses patologies hematològiques, i podran rebre més de 9.000 pacients l’any, que, gràcies a la seva creació, s’estalviaran ingressos hospitalaris i guanyaran qualitat de vida.
El nou Hospital de Dia, situat a la 6 planta de l’annex de l’Hospital General, té una superfície de 400 m2. Hi ha 11 punts de tractament, als quals s’afegeixen altres dos de tractament amb llit. També disposa de 4 consultes (2 per a infermeria i 2 per a metges del servei), i disposarà d’un espai per a la realització de biòpsies de medul·la òssia amb sedació. Aquest espai permetrà atendre tant als pacients ambulatoris com les visites no programades, realitzar exploracions i tractaments bàsics amb caràcter immediat i el seguiment personalitzat dels casos. El disseny de les noves instal·lacions s’ha realitzat gràcies a un grup multidisciplinari de professionals i posant sempre al pacient com a peça clau i central del sistema.

Oberts 365 dies l’any
El nou Hospital de Dia neix amb la filosofia d’oferir als pacients el tractament integral de la seva patologia en un únic lloc i garantir la seva atenció continuada. Per aquest motiu, obrirà cada dia de l’any i, a la vegada, es potenciarà el paper del personal d’infermeria. En aquest sentit, hi haurà dues infermeres gestores de casos, una especialitzada en el trasplantament de progenitors hematopoètics i una altra especialitzada en malalties oncohematològiques, i un servei de consulta telefònica per atendre complicacions menors i dubtes dels pacients.
Els responsables del Servei d’Hematologia han aprofitat les obres per mantenir la línia iniciada de millora contínua en la seguretat del pacient i dels circuits d’atenció. Fins ara, atenia als pacients amb necessitat d’una atenció continuada a diversos punts de l’Hospital. Aquest fet, sumat a l’increment de l’activitat i de la complexitat de les malalties que tracta registrat els darrers anys, així com la previsió que aquesta tendència es mantingui, començava a dificultar la tasca dels professionals, allargant les visites dels pacients i la seva estada al centre. Amb les noves instal·lacions es facilita el seu seguiment, ja que tant les consultes, les analítiques, els tractaments o les transfusions es podran fer en un únic espai. Aquest fet repercutirà directament a la qualitat de vida dels malalts, amb la reducció dels temps d’espera i permetent a molts d’ells poder seguir el tractament de les seves patologies al seu domicili.
Els pacients que es podran beneficiar d’aquestes millores són aquells controlats a les consultes externes del servei que necessiten tractament a l’hospital de dia, els que necessiten seguiment molt proper, com després d’un trasplantament de progenitors hematopoètics (del moll de l’os) o amb leucèmies, o els que per la seva fragilitat necessitin controls reiterats.

El Servei d’Hematologia Vall d’Hebron
El Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un servei de referència interna i externa en la seva especialitat. Ocupa una posició capdavantera a l’assistència i la recerca de nous medicaments, gràcies a la seva Unitat d’Assajos Clínics, que tracta pacients hematològics d’alta complexitat de Catalunya i la resta de l’Estat, oferint-los els millors tractaments i la possibilitat d’accedir a nous fàrmacs, sense oblidar la seva important activitat docent. A l’apartat de la recerca, destaca el paper del Laboratori d’Hematologia Experimental del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) on es fan estudis sobre la biologia de les diferents malalties hematològiques i sobre l’activitat de diferents fàrmacs en experimentació, amb la finalitat d’elaborar un disseny dels tractaments al més personalitzats possible.

La Fundació Vila Casas
La posada en marxa del nou Hospital de Dia del Servei d’Hematologia ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Vila Casas. Aquesta institució, fundada l’any 1986 per l’empresari farmacèutic Antoni Vila Casas, és una entitat privada sense ànim de lucre que té com a objectiu prioritari promocionar l’art contemporani català. Així mateix, en l’àmbit sociosanitari, la Fundació desenvolupa un treball de recerca amb l’objectiu d’establir un pont de diàleg entre els professionals de la sanitat, els mitjans de comunicació i la societat.

Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari
El Campus Vall d’Hebron està format per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat). El nou projecte representa una nova forma de treballar i de fer, on la recerca, la docència i la pràctica clínica caminen plegades, en una mateixa direcció, per unir esforços i créixer, sent més útils, més productius i més efectius.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.