Els professionals d’infermeria gestors de casos de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès 12.779 pacients des del mes d’abril de 2015 fins al mes de març de 2016. Durant aquest període, han realitzat unes 250.000 visites. Es tracta d’infermeres i infermers, integrats als equips d’atenció primària, que ofereixen solucions als pacients amb una alta complexitat clínica, dependència i fragilitat. El sistema de gestió de casos es va implantar fa deu anys als centres d’atenció primària de l’ICS, inicialment a l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat i després, de manera esglaonada, a la resta del territori.
En coordinació amb els professionals de referència dels pacients, els professionals d’infermeria gestors de casos valoren i pacten, amb els pacients mateixos i els seus cuidadors principals informals, els objectius i les intervencions que es duran a terme per tal d’aconseguir millorar la situació de salut dels malalts. Aquests professionals d’infermeria elaboren plans d’atenció personalitzats, consensuats amb els professionals de medicina, infermeria, treball social i d’altres, que intervenen en el procés assistencial dels pacients. Aquesta coordinació garanteix la continuïtat assistencial de manera que s’assegura la qualitat i seguretat en l’atenció d’aquests pacients, que sovint han de ser atesos per diferents dispositius sanitaris i sociosanitaris. A més, aquests professionals gestionen les necessitats dels pacients al final de la vida, valoren la idoneïtat de determinades intervencions i assessoren els familiars.
L’envelliment de la població ha produït un augment del nombre de persones que pateixen malalties cròniques, degeneratives i incapacitants. Actualment, a Catalunya, el 20% dels ciutadans pateixen dues o més malalties cròniques significatives i prop d’un 2% són considerats pacients crònics complexos o amb malalties cròniques avançades.
Deu anys a Barcelona
L’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS ha organitzat recentment una jornada per celebrar el desè aniversari de la posada en marxa del Programa de gestió de casos a la ciutat. Durant el simposi, gestores de casos de diversos centres de l’ICS van posar en comú les seves experiències.
La Jornada es va estructurar en tres taules: una en què es van tractar casos d’altres territoris, una altra on es va parlar dels casos clínics atesos a les unitats territorials d’atenció a la complexitat de Barcelona (UTAC) i, finalment, una taula en què un cuidador i una estudiant d’infermeria en pràctiques van explicar les seves experiències en relació amb la gestió infermera de casos.