L’Hospital Universitari de Bellvitge, juntament amb l’Hospital Universitario Virgen Macarena de Sevilla, ha realitzat els primers implantaments a l’estat espanyol de stents bioabsorbibles metàl·lics per al tractament de les lesions de les artèries coronàries, responsables de l’angina de pit i de l’infart.
La malaltia per aterosclerosi dels vasos coronaris és la principal causa de mortalitat cardiovascular. La intervenció més freqüent per tractar aquestes obstruccions és la implantació de stents (dispositius en forma de molla que corregeixen l’estrenyiment de l’artèria).
El Dr. Àngel Cequier, director clínic de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital Universitari de Bellvitge, afirma que aquest nou tipus de stent és un “remarcable avenç en la cardiologia intervencionista”. Segons explica, fins al moment actual, “per tractar les lesions coronàries disposàvem de stents metàl·lics que queden permanentment a dins del pacient, o bé de stents bioabsorbibles, d’àcid polilàctic (un plàstic especial) de primera generació, que desapareixen al cap de dos anys”. Amb aquest nou tipus de dispositiu, indica, “podrem obtenir els beneficis dels stents metàl·lics, com ara la major facilitat d’implantació, i, com que es reabsorbeixen al cap de 6-12 mesos, alhora també els beneficis de la desaparició de l’estructura intracoronària, com són una millor recuperació i una millor funcionalitat de l’artèria”.
El Dr. Joan Antoni Gómez-Hospital, cap clínic de la Unitat de Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari de Bellvitge, afegeix que “aquest nou stent també suposa un remarcable avenç des del punt de vista tècnic, ja que s’obté un millor resultat sense afegir cap grau de compexitat a la intervenció”.
Els stents bioabsorbibles estan realitzats amb components totalment biocompatibles que prevenen els riscos associats a l’ateroesclerosi evitant la introducció d’implants permanents que puguin ser problemàtics a llarg termini. El tipus de stent implantat, Magmaris, ha estat fruit de catorze anys d’investigació multidisciplinària a diferents centres d’Alemanya i Suïssa, i avalat pels estudis clínics Biosolve II, publicats a The Lancet (amb resultats a sis mesos) i a The European Heart Journal (amb resultats a dotze mesos), en els quals ha ofert dades de seguretat convincents amb unes taxes de trombosi del 0%.