La teràpia manual és efectiva en el tractament del colze de tennis a curt i mitjà termini

foto_terapia_FD_CTEl colze de tennis es manifesta amb dolor a la regió del colze, que pot irradiar fns a la mà i que augmenta amb els moviments de l’avantbraç, cosa que genera pèrdua de força i discapacitat. El tractament conservador d’aquesta patologia consisteix en farmacologia, infiltracions i diferents tècniques de fisioteràpia, però segons les revisions bibliogràfques aquest tractament presenta una evidència no concloent o escassa.

La ifbròlisi diacutània (FD) és un mètode manual aplicat per fsioterapeutes, que es basa a moure els teixits de la zona afectada amb l’ajuda d’instrumental específc (ganxos metàl·lics diferents en funció de la zona) que permet delimitar més bé l’àrea afectada. Proporciona bons resultats clínics en altres patologies musculoesquelètques, però fins ara no hi havia estudis sobre la seva efectvitat en el tractament del colze de tennis. Aquest assaig clínic de l’IDIAP Jordi Gol l’avalua per primera vegada.

Exemple de l’instrumental FD aplicada al colze de tennis

L’objectu de l’estudi ha estat comprovar si, en pacients amb colze de tennis, el fet d’afegir fibròlisi diacutània real al tractament fsioterapèutic proporciona una millora addicional en els resultats.

Es tracta d’un assaig clínic aleatoritzat, realitzat en el Servei de Rehabilitació del SAP Baix Llobregat Centre, en pacients afectats d’epicondilàlgia lateral crònica que es van assignar aleatòriament a tres grups: grup de control, grup de placebo i grup d’intervenció.

Al grup de control, s’hi va aplicar el tractament protocol·litzat; al grup de placebo, tractament protocol·litzat més FD simulada, i al grup d’intervenció, tractament protocol·litzat més FD real. Es van mesurar totes les variables a l’inici, al final i als tres mesos de l’alta: intensitat del dolor, llindar del dolor amb pressió, força d’agafada sense dolor, capacitat funcional general i laboral, i apreciació subjectva de millora.

Els resultats

El grup d’intervenció mostra una millora significatva a curt i mitjà termini en totes les variables menys en el llindar del dolor amb la pressió. Per altra banda, els grups de placebo i de control únicament milloren a curt termini en la intensitat del dolor i, encara que a mitjà termini també milloren en altres variables, no arriben en cap cas a la millora trobada en el grup d’intervenció. A mitjà termini, el grup d’intervenció presenta menys reaguditzacions (augment o empitjorament dels símptomes) i cap efecte advers. El 80% dels pacients del grup d’intervenció manifesten millora clínica subjectva a curt termini i el 75 % a mitjà termini, davant d’un 25% que en presenta a curt termini en la resta de grups, i d’un 45% i un 35% a mitjà termini en els grups de placebo i de control, respectivament.

Segons Carlos López de Celis (investgador principal del projecte, professional del Servei de Rehabilitació Baix Llobregat Centre en el CAP Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat, i membre del Grup d’Estudi en Patologia de l’Aparell Locomotor en Atenció Primària (GEPALAP) de l’IDIAP Jordi Gol), les conclusions d’aquest assaig determinen que la fibròlisi diacutània és adequada per al tractament del colze de tennis a curt i mitjà termini. «Afegir 6 sessions com a coadjuvant del tractament de fisioteràpia per a l’epicondilàlgia lateral crònica millora signifcativament els resultats del tractament».

“Per a un fisioterapeuta entrenat a usar-la, aquesta tècnica resulta de molta utlitat ja que requereix poc temps d’aplicació i produeix resultats apreciables en el colze de tennis i en altres patologies. Es fa servir cada vegada més, sobretot en la pràctica privada, però menys del que creiem que s’hauria d’usar. Els resultats d’aquest estudi avalen la utlització d’aquesta tècnica, tot i que ens calen més estudis que n’aportin més evidència”, afegeix.

/intranet_ics/media/js/__utm.js// // //

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.