Investigadors descriuen en humans una signatura lipidòmica que atorga una longevitat extrema

fisiopatologia_metabolicaInvestigadors del Grup de Fisiopatologia Metabòlica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb el Departament de Fisiologia de la Universitat de València, han descrit en humans una composició de lípids (greixos), específica (signatura lipidòmica) en sang i resistent a l’estrès, que atorga una longevitat extrema. D’aquesta manera, la presència de determinats lípids en sang podria predir la longevitat de les persones.

En l’estudi s’analitzen més de 3.000 molècules lipídiques diferents i els resultats mostren que les persones centenàries tenen una composició lipídica específica, diferent a la de la majoria de les persones octogenàries presents en l’estudi, però similar a la dels adults joves sans. Aquest perfil lipidòmic concret (que es pot definir amb només 25 molècules lipídiques diferents) seria parcialment responsable de l’extrema longevitat d’aquestes persones, ja que les faria més resistents a fenòmens que afavoreixen l’envelliment dels individus, com ara l’estrès oxidatiu. Resulta interessant que un grup petit dels octogenaris que han format part de l’estudi presentin un perfil lipidòmic més semblant al dels centenaris que al dels octogenaris, cosa que suggereix que aquest grup de persones podria arribar als cent anys.

Addicionalment, s’han descrit biomarcadors de longevitat que pertanyen a diferents famílies de lípids. Així, els esfingolípids, per exemple, es troben disminuïts en adults i centenaris, mentre que els nivells d’esterols i glicerolípids estan augmentats. Específicament, els esfingolípids són senyalitzadors cel·lulars que han estat estretament associats a l’envelliment saludable, ja que poden mitjançar processos de resposta a l’estrès com són la senescència cel·lular, la diferenciació cel·lular, l’autofàgia (procés de recanvi de proteïnes) i l’apoptosi (forma de mort cel·lular).

Grup de Fisiopatologia Metabòlica

La línia de recerca del Grup té com a objectiu principal l’estudi del paper de l’estrès oxidatiu en el procés fisiològic d’envelliment i en les malalties associades a l’edat, com són les malalties pròpies de l’edat adulta (diabetis, obesitat, síndrome metabòlica) i també les malalties neurodegeneratives (esclerosi lateral amiotròfica, malaltia d’Alzheimer). Una part important de la recerca està centrada en com es poden modular l’envelliment i les malalties associades a través d’intervencions nutricionals dirigides, com ara el seguiment de la dieta mediterrània o la restricció en calories i/o en determinats components de la dieta.

/intranet_ics/media/js/__utm.js// // //

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.