L’Hospital Joan XXIII duplica en el darrer any el nombre de nadons receptors de llet materna

intro-banc-llet-materna_pag_229_1Els professionals del Banc de Llet Materna del Banc de Sang i Teixits (BST) que treballen a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona col·laboren amb les llevadores del centre hospitalari, amb els centres ASSIR i amb els d’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona, mitjançant la participació en les xerrades i les classes de preparació al part que l’ICS ofereix a les futures mares. Aquesta coordinació del Banc amb altres serveis de la institució serveix per captar mares que volen ser donants de llet materna en benefici dels nens prematurs. Tota aquesta feina ha fet créixer més d’un 100% el nombre de nadons receptors, que s’ha duplicat, atès que ha passat de 46 nadons el 2014 a 93 l’any 2015.

El Banc de Llet del BST, el segon que va entrar en funcionament a l’Estat espanyol, va començar la seva activitat el 2011. Des de llavors ençà, el nombre de nadons atesos no ha parat de créixer ja que, fins al març de 2016, 2.159 mares han donat llet materna i 1.583 nadons n’han rebuda.

Els nadons prematurs

La llet materna del Banc va dirigida bàsicament a nadons prematurs extrems, és a dir, els que pesen menys d’un quilo i mig i tenen 32 setmanes de vida o menys. També està indicada per als nadons prematurs amb risc de patologia digestiva o intestinal o dèficit immunitari. A més, també s’utilitza en nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal. El seu consum disminueix les infeccions generalitzades greus i combat les necrosis intestinals. La llet materna del Banc sempre se subministra sota prescripció mèdica en un entorn hospitalari.

A diferència dels donants de sang, que poden ser-ho durant molts anys, la donant de llet materna només pot donar-ne quan té un fill. Per això, tot i que cada any augmenta el nombre de mares donants de llet continua sent necessari incrementar-ne la quantitat, per assegurar que tots els nadons que necessiten llet en tinguin.

Passos per ser donant

Ser donant de llet és molt fàcil. Només cal complir unes condicions bàsiques:

• Tenir bona salut i uns hàbits de vida saludables.
• Estar alletant el propi fill i tenir llet suficient.

I seguir els passos següents:

1. Cal posar-se en contacte amb el Banc de Llet o bé adreçar-se a qualsevol centre fix del Banc de Sang i Teixits (bancsang.net). S’ha de sol·licitar cita prèvia.
2. En una entrevista mèdica, un professional del BST ajuda la possible donant a respondre un qüestionari mèdic breu i li extreu una mostra de sang per descartar certes malalties.
3. Si les analítiques són correctes, li explica com extreure’s la llet i com conservar-la fins al lliurament. A més, li proporciona un tirallet i els envasos especials per conservar-la. El Banc de Llet passa a recollir la llet al domicili de la donant.

La donant pot donar la quantitat de llet que vulgui, no hi ha cap obligació de donar-ne un volum determinat ni que ho faci durant un període de temps concret. De la mateixa manera, avisant el Banc pot deixar de donar-ne quan vulgui. Cal, però, que mantingui el compromís d’informar el Banc de Llet davant de qualsevol canvi en la seva salut o si pren medicació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.