Les consultes virtuals de diabetis entre l’Hospital de Bellvitge i els metges d’atenció primària han permès reduir un 80% la llista d’espera de visites presencials

aèries HUB (44)L’Hospital Universitari de Bellvitge acollirà dimarts 21 de juny la II jornada “Diagnòstic i tractament de la diabetis: continuïtat assistencial entre l’hospital i l’atenció primària”, en la qual participaran més de 120 professionals, entre infermeres, metges de família, endocrinòlegs de l’àmbit d’atenció primària i endocrinòlegs de l’hospital. L’objectiu de la jornada és ampliar coneixements i fomentar la coordinació multidisciplinària entre els professionals dels diferents nivells assistencials.

Un dels temes conductors de la reunió serà l’ús de les noves tecnologies per millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones diabètiques. En concret, es presentaran els resultats dels programes de consultes virtuals entre l’hospital i els metges d’atenció primària, analitzats tant des del punt de vista de l’hospital com des de la primària.

Les consultes virtuals de diabetis es van iniciar l’any 2008 a l’Hospital de Viladecans i l’any 2013 a Bellvitge. Cadascun dels dos centres porta a terme més de 500 consultes d’aquest tipus a l’any. Mitjançant una agenda electrònica especial, els metges de família es connecten amb els especialistes de l’hospital i poden resoldre qualsevol dubte que tinguin sense necessitat de derivar el pacient a una cita convencional. La resposta dels endocrinòlegs es produeix en menys d’una setmana. D’aquesta manera, s’estalvien derivacions innecessàries als hospitals i s’assoleix una resposta més ràpida i eficaç. Aquesta iniciativa ha permès que, en els darrers tres anys, la llista d’espera de visites presencials per diabetis a l’atenció primària de l’àrea d’influència de l’Hospital de Bellvitge s’hagi reduït de 5 mesos a 1 mes.

Un altre tema de debat en l’àmbit tecnològic seran les aplicacions de mòbil adreçades a les persones amb diabetis. En els últims anys, han aparegut nombrosos recursos d’aquest tipus que faciliten des del control dels paràmetres i l’autogestió de la medicació i dels estils de vida fins al contacte amb els dispositius assistencial i l’enviament de dades al metge.

D’altra banda, un segon bloc temàtic estarà centrat en aspectes clínics concrets dels pacients de l’Àrea Metropolitana Sud. Així, es presentaran ponències sobre les característiques dels pacients amb diabetis de la nostra àrea, sobre les particularitats de la població immigrant, o sobre el perfil dels usuaris de la Unitat del Peu Diabètic, entre d’altres.

La diabetis és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini. L’augment de l’esperança de vida i del sedentarisme i l’obesitat són alguns dels factors que fan que la seva prevalença vagi en augment. A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 560.000 casos. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis de tipus 1 en menors de 30 anys.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.