Aquest procés comunitari, en el qual estan compromesos l’Ajuntament de Tortosa juntament amb institucions, empreses i entitats, incideix en l’àmbit socioeducatiu, espai públic, treball i ocupació, habitatge i salut a partir de grups de treball que generen sinergies entre els diferents actors implicats.
Durant el primer semestre del 2016, professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, odontòlegs, infermers, metges i llevadors, juntament amb psicòlegs del Centre de Salut Mental Pere Mata, han portat a terme intervencions educatives als Tallers de família de l’Espai Obert d’Aprenentatge adreçat a dones magrebines. Aquests grups es reuneixen setmanalment a fi de treballar el coneixent de la llengua i afavorir la integració de dones nouvingudes.
L’objectiu de la intervenció dels professionals sanitaris és incrementar els coneixements i els hàbits saludables d’aquest grup de població en temes relacionats amb l’autocura, la salut física i emocional i la utilització dels serveis sanitaris, incloent-hi també la salut sexual i reproductiva, l’alimentació i la salut bucodental.
Així mateix, s’ha iniciat la col·laboració en diversos projectes adreçats a grups especialment vulnerables, com el projecte Ujaripen adreçat a la comunitat gitana de la ciutat, o el programa Invulnerables de lluita contra la pobresa que pretén intervenir sobre nens i famílies en especial situació de vulnerabilitat.