L’investigador lleidatà Jesús Pujol, metge de família del Centre d’Atenció Primària Balaguer, ha rebut una beca de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol

L’investigador lleidatà Jesús Pujol Salud, professional de medicina de família i comunitària del Centre d’Atenció Primària Balaguer i professor d’epidemiologia de la UdL, ha estat un dels dos becats en la 5a Convocatòria d’ajuts SIDIAP de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol.

El projecte titulat “Prevalença d’insomni i la seva relació amb factors de risc clínics, farmacològics i socials” té com a objectiu determinar la prevalença d’insomni en la població de Catalunya. El coneixement mèdic actual estipula que entre el 5,5% i el 8,5% dels pacients adults tenen aquest diagnòstic i que és més prevalent entre les dones que entre els homes. Per tant, un de cada vint adults del nostre entorn té risc de patir problemes per descansar, un percentatge que fa que sigui una malaltia més prevalent del que hom imagina. El primer dels objectius d’aquest estudi és conèixer si el percentatge d’insomni entre els pacients que s’atenen als centres d’atenció primària de tot Catalunya és similar al d’altres contextos.

En aquest projecte s’estudiarà paral·lelament si el diagnòstic d’insomni està associat a les característiques del pacient o bé a altres diagnòstics que incrementen el risc cardiovascular: diabetis, hipertensió, etc. També s’estudia si els pacients amb problemes emocionals o psiquiàtrics, com la depressió, l’ansietat o les migranyes, tenen un risc superior de patir insomni i fins a quin punt els fàrmacs afecten els desordres del son. Incorpora una hipòtesi innovadora, que pretén determinar en quina mesura el nivell socioeconòmic dels pacients determina el risc d’insomni i, per tant, si hi ha una relació entre el nivell de privació i el risc de tenir problemes per dormir.

L’estudi té una mostra de 5,5 milions de pacients atesos en els centres d’atenció primària de Catalunya. Es preveu que els resultats es publicaran al cap de dotze mesos.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.