En deu anys, la formació dels cirurgians es farà mitjançant realitat virtual, segons els experts reunits en el VIII Congrés Europeu de Ginecologia Robòtica

Cirurgia robòtica ginecològica a l'Hospital de Bellvitge“En els propers deu anys, pràcticament tots els cirurgians es formaran mitjançant realitat virtual, cosa que permetrà entrenar i perfeccionar els procediments quirúrgics realitzats mitjançant tecnologia robòtica tridimensional (3D), i facilitarà una millor formació dels cirurgians, especialment en ginecologia robòtica i seguretat del pacient”, afirma Jordi Ponce, president del VIII Congrés de la Societat Europea de Ginecologia Robòtica (SERGS) i cap del servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. “La formació mitjançant realitat virtual millora les habilitats dels cirurgians en la cirurgia robòtica. En els propers deu anys, pràcticament cap cirurgià tocarà les pinces amb les mans per fer una intervenció quirúrgica”, afegeix.

El Congrés de la SERGS, que s’inaugura demà dijous 16 de juny i durarà fins al proper dissabte 18, reuneix uns 300 professionals de la cirurgia robòtica d’arreu del món a l’Hospital Universitari de Bellvitge. El president de la SERGS, Eric Lambaudie, assenyala que “la cirurgia assistida per robot en ginecologia, tant de patologia benigna com maligna, s’ha disparat en l’últim decenni i el seu desenvolupament continuarà progressant ràpidament en els propers anys”.

Durant el Congrés, es realitzaran intervencions en directe en què es confrontaran les tècniques robòtiques amb les laparoscòpiques, per tal de poder avaluar ambdues tecnologies. En aquest sentit, Lambaudie explica que “hem programat una gran quantitat de cirurgia en directe, però sobretot hem incorporat al Congrés un enfocament integral i multidisciplinari, amb propostes de nous programes formatius, amb realitat virtual i presentació dels avenços tecnològics més innovadors de la cirurgia robòtica”.

Amb la cirurgia robòtica, el cirurgià s’incorpora a un ambient virtual, fora del camp estèril, amb un control sobre la intervenció indirecte i distant. Aquesta tecnologia es va desenvolupar en un intent de reduir moltes de les limitacions de la laparoscòpia, mantenint la seva naturalesa de cirurgia mínimament invasiva, afirmen els experts assistents al Congrés. A la Reunió de la SERGS, hi participen uns 70 ponents de tot el món, entre ells destacats especialistes com ara John Boggess i Xavier Magriñá, dels Estats Units, René Verheijen, d’Holanda, i Fabrice Narducci, de França, entre d’altres. El Congrés compta també amb la col·laboració de la Societat Europea de Ginecologia Oncològica (ESGO).

Millors resultats, menys dies d’estada i més seguretat

Els estudis han demostrat que la cirurgia robòtica aplicada a procediments seleccionats millora els resultats que s’aconsegueixen amb un altre tipus de tractament. A més de disminuir el temps mitjà de la intervenció quirúrgica, l’estada hospitalària del pacient es redueix fins a 2,2 dies, molt inferior a la setmana que es requereix en una laparatomia clàssica.

El sistema quirúrgic robotitzat amb visió tridimensional aporta major precisió i seguretat tant en cirurgia laparoscòpica com oncològica. L’Hospital Universitari de Bellvitge, amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), disposa des de l’any 2009 d’aquesta innovadora tecnologia, que l’ha convertit en un dels hospitals pioners en intervencions quirúrgiques robotitzades i ha permès que els seus professionals dels serveis de Cirurgia General, Oncologia i Ginecologia hagin adquirit una gran experiència.

“La cirurgia robotitzada ens ofereix la possibilitat de treballar amb molta més precisió i fiabilitat gràcies a la visió tridimensional i a la llibertat de moviments de les seves pinces, que assimilen de forma directa i intuïtiva els moviments de la mà que fa el cirurgià a la videoconsola”, explica el Dr. Ponce. La nova tecnologia, que s’utilitza per a diferents vies d’abordatge, és molt eficaç en intervencions complexes, com ara la cirurgia oncològica de limfadenectomia pèlvica i aorto-cava o histerectomia radical, així com procediments de correcció d’incontinència urinària com la colposacropèxia amb malles.

Centre de referència

El Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge és centre de referència en càncer d’ovari, vulva i coll uterí, intervencions en què ha reduït significativament les complicacions perioperatòries, a causa de l’aplicació sistemàtica de la tècnica endoscòpica, vaginal i robòtica, especialment important en el càncer d’endometri. El servei està especialitzat en ginecologia quirúrgica i, particularment, en cirurgia oncològica. Realitza entre 800 i 1.000 procediments quirúrgics cada any i ha consolidat la seva eficiència amb una estada mitjana inferior als 2,4 dies, tot i la tendència creixent a seleccionar processos oncològics d’alta complexitat i tecnificació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.