L’estudi mostra els resultats d’aplicar la nova eina FRAX en sis SAP de l’àrea Metropolitana Nord: Cerdanyola-Ripollet, Granollers-Mollet, Sabadell, Mataró-Maresme, Santa Coloma de Gramenet i Badalona-Sant Adrià. Tres SAP van aplicar la nova eina a les consultes i tres, no.
Les conclusions mostren no només l’efectivitat d’aquesta eina per preveure la fractura per osteoporosi en dones majors de 40 anys, sinó també que hi ha diferents nivells de risc. Quan aquest és baix no fa falta demanar una densitometria a les dones i això ha suposat, en aquest estudi, una reducció de costos del 60% entre els centres que han utilitzat el FRIDEX i els que no.
En paraules del doctor Rafael Azagra (investigador de l’IDIAP, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona [UAB] i col·laborador, com a docent, a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya [UIC]) “l’eina FRAX amb l’ajust de risc FRIDEX permet conèixer el risc per fractura osteoporòtica en dones de la població general i valorar el nivell de risc de manera que si el resultat del test és menor del 5% vol dir que el risc de fractura és baix i que, per tant, convé mantenir o millorar els estils de vida saludables i no cal fer una densitometria. En canvi, si el risc és de 5 o superior, cal ampliar l’estudi amb una densitometria òssia i, especialment, si és de 7,5% o més gran, és quan cal analitzar la conveniència d’un tractament farmacològic i un seguiment mèdic”.
Per al Dr. Azagra és clara l’aplicabilitat d’aquesta eina a les consultes, ja que “a partir d’aquest test calibrat es poden detectar, des de les consultes d’atenció primària, les persones que presenten un risc alt o intermedi de fractura a causa de l’osteoporosi o d’altres circumstàncies, i són aquestes persones, majoritàriament dones a partir dels 69 anys amb risc intermedi o alt, les que haurien de fer-se una densitometria òssia per completar l’estudi de la salut dels seus ossos”.