El projecte de reforma de l’Hospital de Viladecans inclou un nou edifici a l’avinguda del Mil·lenari

Hospital-Viladecans--Accés-Urgències-Av-Tarradellas-REl nou Hospital de Viladecans constarà d’un edifici de nova construcció darrere de l’actual amb entrada principal per l’avinguda del Mil·lenari. Així ho recull el projecte presentat pels despatxos d’arquitectura Sulkin-Marchissio i Ramón Esteve, guanyadors dels concurs d’idees de l’ampliació i reforma de l’Hospital de Viladecans.

La proposta resol molt satisfactòriament el nou programa funcional de l’hospital, incideix sobre el paisatge urbà i obre el recinte a la ciutat en dos nous fronts: a través de l’accés principal des de l’avinguda del Mil·lenari i de l’accés al servei d’Urgències des de l’avinguda de Tarradellas. A més, la ubicació dels nous volums d’edificació genera un itinerari de vianants que uneix l’entrada actual per l’avinguda de Gavà amb la nova entrada per l’avinguda del Mil·lenari, a la vegada que va connectant els diversos edificis que conformaran el futur hospital amb espais enjardinats entre ells que contribuiran a millorar les condicions ambientals.

Amb aquest plantejament, el gruix de l’activitat assistencial de l’hospital s’ubicarà en el nou edifici situat al front de l’avinguda del Mil·lenari en confluència amb l’avinguda de Tarradellas, mentre que els tres edifici actuals, o bé mantindran l’ús –edifici de Consultes Externes– o bé es reutilitzaran per a usos administratius o de suport.

Volumètricament, tot i que el resultat final serà un conjunt de construccions de diverses èpoques, es percebrà amb una imatge unitària, amb volums baixos al perímetre del recinte, mentre que els volums de major alçada (hospitalització) i l’edifici històric ressaltaran al centre. La proposta busca el menor impacte possible del volum realment construït i un tractament agradable dels espais lliures. Amb l’ampliació es triplicarà la superfície actual de les instal·lacions.

Segons el dimensionat previst per la Direcció General de Planificació i Recerca del Departament de Salut, el nou Hospital de Viladecans tindrà:  152 llits d’hospitalització, 7 quiròfans convencionals, 2 quiròfans de cirurgia menor i 4 sales de procediments i endoscòpies, junt amb 12 places de cirurgia sense ingrés. A més, comptarà amb 66 consultes i gabinets d’exploració, 21 places d’hospital de dia, 54 punts d’atenció d’urgències i diferents espais de diagnòstic per la imatge (2 sales de radiologia simple i telecomandada, 2 ressonàncies magnètiques, 1 TAC, 1 sala de  mamografies i 3 sales d’ecografia).

El nou projecte es dimensiona en una superfície d’uns 28.000 m2 construïts d’edifici hospitalari i un aparcament de 6.000 m2. La inversió estimada del nou edifici, en funció del nou dimensionat, s’estima en 47 M€ de construcció de l’hospital (sense aparcament), si bé en la fase d’avantprojecte aquesta xifra es precisarà segons l’abast de la superfície de reforma i d’ampliació.

El calendari 

Un cop adjudicat el projecte d’ampliació i reforma a la UTE formada pels despatxos Sulkin-Marchissio i Ramon Esteve, l’equip guanyador està treballant en la redacció del projecte executiu, incorporant les propostes dels professionals. Està previst que aquest projecte estigui llest a finals de 2106. Llavors hi haurà la licitació de les obres. El termini estimat marca uns 36 mesos de construcció (2017-2019). El 2020 s’equiparà el nou centre i es posarà en funcionament.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.