Una nova tècnica permetrà operar la tiroide amb endoscòpia a través de l’aixella per evitar la cicatriu al coll

Cirurgia endrocrina a BellvitgeEls propers dies 9 i 10 de juny, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acollirà la primera edició dels “International Debates on Endocrine Surgery”, organitzats pel Dr. Pablo Moreno, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina del Servei de Cirurgia General Digestiva de l’HUB, i pel Dr. José Manuel Rodríguez, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina de l’Hospital Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia. Els directors de la jornada faran una atenció a la premsa el dijous 9 de juny a les 12.30 h.

Segons destaca el Dr. Moreno, “mentre que en els congressos convencionals hi ha una gran multiplicitat de comunicacions de resultats, aquesta jornada està orientada a aprofundir en només dos temes seleccionats pel seu caràcter innovador i perquè actualment són objecte de debat. Aquests temes s’analitzen i discuteixen amb el concurs de màxims experts de prestigi internacional i la realització de cirurgies en directe”.

El primer tema serà la recent introducció en la cirurgia de tiroide del verd d’indocianina, un colorant que permet al cirurgià visualitzar la vascularització de l’òrgan i actuar en conseqüència d’una manera molt ràpida. Ja és utilitzada en altres tipus d’interven­cions, i ara es comença a aplicar també en tiroide per avaluar la funció paratiroidea als tres minuts de la injecció, cosa que permet conèixer immediatament si hi haurà necessitat de calci o no, o si caldria autotrasplantar la glàndula. En parlaran i realitzaran cirurgies en directe amb l’ajut d’aquesta tècnica els Drs. Moreno i Rodríguez i, com a experts convidats, el Dr. Frédéric Triponez i el Dr. Jordi Vidal, prestigiosos cirurgians endocrins dels Hôpitaux Universitaires de Ginebra.

L’altre tema de debat serà la recent introducció en la cirurgia de tiroide de l’abordatge endoscòpic a través de l’aixella. Mentre que la tècnica convencional fa una incisió al coll d’entre 2 i 5 centímetres, amb aquest procediment endoscòpic la incisió queda oculta en els plecs de l’aixella. Podria indicar-se per a la intervenció de nòduls i tumors inferiors als 3 cm que només necessitin una ressecció parcial de la tiroide (hemitiroïdectomia). De moment aquesta cirurgia s’ha desenvolupat principalment en alguns països asiàtics on una cicatriu al coll és viscuda com un gran estigma social, però els experts consideren que també podria ser aplicable al nostre medi, ja que presenta uns temps quirúrgics i una preservació anatòmica de les estructures similars als de la tècnica clàssica. Així mateix, també s’ha començat a realitzar la intervenció de la tiroide des de l’aixella mitjançant un robot quirúrgic.

Parlaran dels resultats, les indicacions i l’anàlisi de cost i eficàcia d’aquest nou abordatge i portaran a terme intervencions quirúrgiques en directe tant de la tècnica endoscòpica com de la robòtica el Dr. William B. Inabnet, del Servei de Cirurgia de l’Hospital Mount Sinai (Nova York); el Dr. Jaime Vilaça, cirurgià i president de la Societat Portuguesa de Cirurgia Mínimament Invasiva, i el Dr. Laurent Brunaud, cap de la Unitat de Cirurgia Endocrina i Metabòlica de la Universitat de Lorraine CHU Nancy (Hospital de Brabois), a França. Aquestes intervencions seran les primeres cirurgies endoscòpiques i robòtiques de tiroide per via axil·lar que es realitzaran en un hospital públic de l’Estat.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ja ha començat a utilitzar el verd d’indocianina i té previst donar continuïtat a la cirurgia endoscòpica per via axil·lar. Segons el Dr. Pablo Moreno, es tracta d’innovacions “que encara estan en discussió però segurament han arribat per quedar-se, si bé hauran d’aconseguir almenys igualar els alts estàndards de qualitat aconseguits amb la cirurgia convencional, que es realitza de forma ambulatòria i, quan està indicat, amb tècniques de cirurgia mínimament invasiva (incisions inferiors a 3 cm)”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.