La Unitat d’Hospitalització a Domicili (HaD) és l’atenció realitzada en el domicili del pacient per part dels serveis d’atenció especialitzada, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del pacient que rep l’atenció en el propi entorn familiar. Es tracta doncs d’un model centrat en el pacient, més de 16.000 persones en 16 anys han estat ateses per aquesta unitat a casa seva, que ha demostrat ser tan segur com l’hospitalització convencional en l’atenció dels diferents processos assistencials.
Qualsevol patologia és susceptible de ser atesa en règim d’hospitalització al domicili, sempre que existeixi un diagnòstic de certesa i una situació clínica estable, que el domicili estigui en l’àrea de cobertura geogràfica de la unitat, que existeixi un cuidador de referència i que hi hagi l’acceptació voluntària per part del pacient i dels familiars.
A l’Hospital Joan XXIII, des de l’any 2000, la Unitat d’Hospitalització a Domicili dóna cobertura a malalts quirúrgics i mèdics, garantint l’atenció especialitzada durant les 24h al dia, els 365 dies de l’any. Els 75% de la seva cartera de serveis són processos quirúrgics i el 25% processos mèdics. Els procediments són la monitorització i el control, els procediments diagnòstics, terapèutics, i l’avaluació i l’educació sanitària.
L’equip està format per tres facultatius especialistes (un cirurgià, una metgessa especialista en medicina interna i una metgessa especialista en medicina familiar i comunitària), un supervisor d’infermeria i cinc professionals d’infermeria. Des de la seva creació, un total de 16.659 pacients han estat atesos mitjançant aquesta modalitat que, alhora que permet un ús raonable dels recursos disponibles, suposa una millora en la qualitat assistencial, tot afavorint les altes precoces, evita reingressos, reduint col·lapses estacionals, i permet la descongestió de les urgències.
El coordinador i cirurgià de la unitat, Dr. Juan Alberto Spuch, explica que “comptar amb aquesta unitat significa que el malat es cura abans perquè està a casa i descansa millor”. A més, “la família no ha de desplaçar-se i rep formació en educació sanitària”, afegeix Spuch. També s’ha de dir que l’aïllament del pacient a casa seva evita els contagis entre pacients, que en ocasions es poden donar en un hospital. El centre sanitari s’estalvia la despesa en hoteleria (roba, menjar, etc.), i l’estança mitjana d’un pacient d’HaD és igual o menor que la dels pacients ingressats a l’hospital. El Dr. Spuch afirma que “aquesta unitat té 40 llits hospitalaris fora de l’hospital” i explica que no hi ha incompatibilitat ni duplicitat amb l’atenció domiciliària que fa l’atenció primària per què “l’atenció primària atén els pacients crònics i la unitat d’HaD atén els pacients amb patologies agudes”.
L’atenció a la cronicitat, un repte
La cronicitat és un dels grans reptes del sistema sanitari en el moment actual i la unitat d’HaD hi participa oferint una atenció integral i integrada als pacients crònics, en un model basat en la proactivitat. Segons un estudi recent publicat per la revista Medicina Clínica, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació en Serveis de Salut de València, les unitats d’hospitalització a domicili poden reduir fins a un 55% les visites a urgències dels pacients ancians i crònics.
En els pròxims 4 anys es desenvoluparà, a tot l’Estat, el “Projecte HAD2020: El domicili com a tercer nivell”, que consolidarà la implantació de l’hospitalització a domicili arreu d’Espanya. Un dels objectius d’aquest projecte és aconseguir que l’hospitalització domiciliària sigui accessible a tota la població.