Els EAP de Terres de l’Ebre posen en marxa el Projecte DP-Tansfers per prevenir la diabetis

Imatge DP-TransfersÉs ben conegut que la diabetis comporta un augment anòmal de la glucosa (sucre) a la sang i pot ser problemàtica si no s’atén en el moment adequat. A més, és un problema de salut potencialment evitable mitjançant normes adequades d’alimentació, exercici físic i hàbits de vida més saludables.

Des de l’any 2006 es desenvolupa a Catalunya una iniciativa de salut pública, l’estudi DE-PLAN-CAT, que va demostrar, per primera vegada a Europa, l’efectivitat d’una intervenció sobre l’estil de vida, durant la pràctica clínica en atenció primària, en reduir substancialment la presentació de la diabetis entre els participants amb risc més alt de patir-la. Consisteix en una actuació per a millorar l’estil de vida amb hàbits més saludables, particularment en alimentació i en l’exercici físic, que no requereix cap medicació.

Actualment professionals dels EAP de les Terres de l’Ebre formats per realitzar aquesta intervenció proposen traslladar-la, juntament amb tot un seguit de material didàctic, al màxim nombre de beneficiaris, mitjançant el programa DP-TRANSFERS. Aquesta iniciativa es fonamenta en l’estímul de la motivació personal per a canviar l’estil de vida, un pla d’acció individual, un a un, i col·lectiu o en grup, així com el reforç i el seguiment periòdic.

Segons l’estructura de cada centre participant, les persones destinatàries podran conèixer el risc real personal de desenvolupar diabetis i rebre -pràcticament a tocar de casa- informació i educació per a la salut, en major o menor intensitat. Si el seu risc és elevat podran escollir cóm millorar l’alimentació i l’exercici físic per tal de prevenir o demorar l’aparició de la malaltia. Naturalment, la participació no comportarà cap problema de salut en si mateixa, ben al contrari, ja que la diabetis s’associa a molts problemes crònics (per exemple sobrepès, elevació de la pressió arterial i del colesterol) que també podrien millorar simultàniament.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.