L’organització i els serveis que presten les 24 unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l’ICS han estat escollits com una de les bones pràctiques del Sistema Nacional de Salut 2015, un reconeixement que atorga el Ministeri de Sanitat. Actualment, donen atenció a un 82% de les dones d’entre 15 i 69 anys de Catalunya. La carta de serveis dels ASSIR inclou l’atenció integral des de l’adolescència a la menopausa, la prevenció, la promoció de la salut i l’atenció als processos de salut reproductiva dels joves, la dona i la seva família.
En un acte celebrat avui a Madrid, el Ministeri de Sanitat també ha volgut ressaltar tres projectes més de centres de l’ICS.
Un d’ells és el Grup Interdisciplinari de Reflexió sobre Vivències de Pèrdua Perinatal i l’Espai de Paraula de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. Aquest grup, impulsat pels professionals mateixos i coordinat per Elena Carreras, cap d’Obstetrícia, i Maria Teresa Pi-Sunyer, responsable del Grup, es va posar en marxa fa 4 anys amb l’objectiu que el personal mèdic i d’infermeria pogués compartir les seves experiències. Aquests professionals viuen de molt a prop la pèrdua de les famílies que veuen com el nadó que esperaven mor abans de néixer o pocs dies després de fer-ho.
També des del punt de vista hospitalari, el Ministeri ha reconegut el procés d’altes precoces de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Aquesta iniciativa consisteix a donar d’alta la mare i el nadó abans de les primeres 24 hores, sempre que no hi hagi cap condicionant que ho impedeixi. Així, durant les 48 hores posteriors a l’alta, queda garantit el circuit assistencial a l’atenció primària que fan les llevadores i les infermeres pediàtriques.
A l’Hospital Trueta, fa dos anys que s’ofereix aquesta possibilitat a les mares que donen a llum i el protocol s’efectua en un 10% dels prop de 800 parts de baix risc que s’atenen de mitjana cada any.
Per sol·licitar l’alta precoç, tant les mares com els nadons han de complir una sèrie de requisits. El primer és que les dones han d’haver tingut una gestació sense complicacions que no requereixi vigilància postpart, un part vaginal eutòcic i a terme (d’entre 37 i 42 setmanes), a més d’un puerperi immediat sense complicacions ni incidències.
En l’àmbit de l’atenció primària, el Ministeri de Sanitat també ha reconegut la tasca realitzada ha reconegut la tasca realitzada pels ASSIR de la Gerència Metropolitana Nord (Sabadell-Cerdanyola; Mollet; Granollers, Mataró; Badalona-Sant Adrià i Sta.Coloma de Gramanet) per garantir la continuïtat de l’atenció i el seguiment després del part. Els professionals han treballat sobre la base de tres eixos per atendre millor i de forma més coordinada les dones que acaben de donar a llum. Per una banda, han millorat la col·laboració amb els hospitals de referència per optimitzar els circuits informatius entre els diferents nivells assistencials i, per l’altra, han implantat un protocol per posar-se en contacte amb les dones al cap de 48 hores de donar a llum, per programar la primera visita postpart al cap de cinc dies del naixement i la segona, abans de dos mesos. També han impulsat nous canals d’informació amb les dones, com ara un blog informatiu.