Professionals dels centres de l’ICS doblen esforços en la lluita contra el tabac durant la Setmana Sense Fum

sensefum16

S’han programat xerrades, informació, cooximetries, consultes, concursos i trobades durant la XVII Setmana Sense Fum, que va començar el dia 24 de maig.

Una de cada quatre persones fuma, això fa més palesa la necessitat de sensibilitzar sobre els perills del tabac. En els darrers dos anys, el 85% de la població atesa als centres de salut de l’ICS ha tingut un registre d’hàbit tabàquic, és a dir, se li ha preguntat si fuma o si ha fumat alguna vegada.

Els centres de salut de l’ICS han preparat una gran quantitat d’activitats per tal d’apropar a la població tota la informació i els recursos necessaris per allunyar-se del tabac.

Les noves tecnologies també s’imposen en la XVII Setmana sense Fum, i també les aplicacions per a telèfons mòbils, jocs d’ordinador i vídeos divulgatius. En aquest sentit, les xarxes socials dels centres de l’ICS han volgut col·laborar aportant informació fiable, així com material divulgatiu.

L’objectiu de la XVII Setmana sense Fum és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar l’hàbit de fumar o d’abandonar-lo i de gaudir d’un ambient lliure de fum. Aquest any els lemes són: “L’entorn és de tots, gaudim-lo sense fum!”, “Passo de fumar, i tu?” i “Decideix-te a deixar de fumar, avui és el dia”.

Les activitats preparades al llarg de la setmana a tot el territori són les següents: intercanvi de caramels i sucs per tabac, concursos, caminades i taules informatives per conscienciar infants i adults del perjudici de fumar als centres d’atenció primària de Barcelona.

Els CAP Adrià, El Carmel, Carreras Candi, Casernes, Horta, Lluís Sayé, Manso, Maragall, Montcada,  Montnegre, La Pau, Passeig de Sant Joan, Rio de Janeiro, Sanllehy i Turó han preparat una àmplia oferta d’activitats obertes a tota la població que consisteixen en taules informatives, concursos de fotografia i de dibuix, trobades sense fum per deixar de fumar en grup, intercanvi de cigarretes per sucs i també proves mèdiques, com ara cooximetries, espirometries o l’índex turmell-braç per comprovar com afecta el tabac al nostre organisme.

El tabac comporta moltes i variades malalties, al CAP Turó han dedicat la setmana a activitats informatives en què han destacat el perill del tabac en relació amb les malalties bucals. Per això, s’estan oferint consultes de l’odontòleg els dies 25, 26, 27 i 31 de maig de 13 a 13,30 h.

Totes els detalls de les activitats dels centres d’atenció primària de Barcelona els trobareu aquí.

A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron  han preparat taules informatives, proves respiratòries, dibuixos infantils i una trobada d’exfumadors. Han conclòs la setmana amb l’actuació de la coral de Vall d’Hebron per conscienciar la ciutadania amb el lema “l’Hospital és de tothom, gaudim-lo sense fum”.

A Catalunya Central “fem fora el fum” per “créixer sense fum”

A Igualada, han organitzat un concurs fotogràfic per als alumnes d’ESO del 30 de maig fins al 3 de juny; a Vilanova del Camí, el concurs ha estat de dibuix. Amb el lema “Fem fora el fum” els més petits podran lliurar els seus dibuixos fins al 31 de maig, i els premis s’entregaran el 3 de juny al CAP Vilanova del Camí, on fins llavors hi trobareu una taula informativa sobre els perills del tabac.

A Piera,  la sala d’espera s’ha convertit en una sala d’exposicions per al dibuixos que alumnes de 3r d’educació primària han pintat amb el tema “Créixer sense fum”. A Santa Coloma de Queralt han concentrat els esforços amb els alumnes i professors de l’IES, oferint-los cooximetries i consells antitabac.

A l’EAP Plaça Catalunya han preparat una sessió per sensibilitzar els professionals, han penjat cartells, i han ofert un punt d’informació amb cooximetries per a les persones que vulguin fer-se’n fins al proper dimarts. El dia 31 de maig, professionals de l’equip visitaran els instituts Lacetània i Lluís de Peguera per fer campanya de sensibilització dels perills del tabac.

L’EAP Cardona ha organitzat el 3er Concurs de la Setmana sense Fum per alumnes d’ESO de les escoles de Cardona, en modalitat “carta a un amic o familiar, aconsellant-li deixar el tabac” o en la modalitat “fotografia relacionada amb els lemes d’aquest any”. Els treballs s’exposaran al CAP Cardona durant tota la setmana i el dia 31 es farà l’entrega de premis als guanyadors al local teatre els Catòlics.

A l’EAP Goretti Badia, el passat 18 de maig es va fer una xerrada sobre tabaquisme passiu.

Durant la setmana i fins al 31 de maig s’estan fent cooximetries de 12.30 h a 15 h i els dies 24, 26 i 31 de maig en horari de 17 – 19h al CAP Goretti Badia. I els dies 25, 26, 30 i 31 es realitzaran cooximetries a l’IES Mig Món.

Durant tota la setmana hi hauran exposades, tant al CAP Goretti Badia com als consultoris locals, taules amb tots els productes tòxics que conté el tabac i amb material informatiu.

Als CAP del Vallès Occidental hi han posat taules informatives. En diversos centres, a més a més, s’oferirà als fumadors la possibilitat de fer cooximetries per mesurar el contingut de monòxid de carboni a l’aire espirat i també l’oferiment de la visita amb infermeria per establir estratègies de deshabituació.

El CAP Creu Alta fa tallers, exhibicions i taules informatives a la plaça de la Creu Alta.

El CAP Sant Celoni acull l’exposició de dibuixos sobre el tabac que han fet alumnes d’ESO.

A Santa Coloma de Gramenet, els equips d’atenció primària el dia 31 de maig muntaran cinc taules informatives per distribuir fulls informatius sobre els efectes perniciosos del tabac en la salut, oferiran consells i suport per deixar el tabac i farà també cooximetries per mesurar el contingut de monòxid de carboni en l’aire espirat. Els trobareu als espais següents: plaça de la Vila de 9 h a 20 h, CAP Santa Rosa de 9.30 a 13 h, CAP Singuerlín de 9.30 a 13 h, Mercat del Fondo de 10 a 14 h i al CAP Barri Llatí de 9.30 a 13.30 h.

El personal dels CAP Arenys i Llavaneres s’han adherit al Dia Mundial sense Tabac fent proves gratuïtes als fumadors que ho demanin per saber fins a quin punt el consum de tabac els pot estar afectant la salut. Ho van fer divendres 27 de maig a la plaça de l’Església d’Arenys de Mar de 9 a 12.30 h, i al passeig de la Mare de Déu de Montserrat de Sant Andreu de Llavaneres de 9 a 13 h. A tots dos punts professionals dels equips oferiran informació, consells i suport per deixar el tabac. 

Els Instituts i les escoles protagonistes aquesta setmana a Lleida

A Lleida ciutat, el CAP Eixample juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida organitzaran, el dia 31 de maig, una taula informativa a la plaça Ricard Vinyes i realitzaran una enquesta a la població que hi vulgui participar. Així mateix, al CAP Rambla Ferran s’organitzarà el mateix dia una taula informativa, cooximetries i espirometries per mesurar l’estat i la incidència del tabac en els pulmons. A més, al CAP Bordeta-Magraners també s’instal·là una taula informativa i es realitzaran cooximetries. 

A Cervera han apostat pels Instituts on han fet una dinàmica d’olfacte i inflament ràpid de globus per reflexionar sobre la importància de no fumar. Demà ofereixen la xerrada “Deixar de fumar per què i com?” i els dies 30 i 31 de maig trobareu una taula informativa al CAP. 

A la Granadella durant tot el mes de maig s’estan passant enquestes i facilitant informació als usuaris.

A l’EAP Almacelles durant tota la setmana hi haurà una taula al CAP amb informació i realització de cooximetries.

A l’EAP Pla d’Urgell dins el programa Salut i Escola s’ha organitzat un concurs de cartells relacionats amb els pros i contres del tabac, del 30 de maig al 3 de juny, i els guanyadors s’exposaran al CAP.

El 30 de maig s’ha fet una xerrada a l’escola d’adults per informar-los del funcionament de la consulta antitabac del CAP i de les activitats que en aquesta consulta es desenvolupen, es mesurarà el CO als fumadors. També es posarà una taula informativa al CAP de Mollerussa i es mesurarà el CO als fumadors durant el 31 de maig. 

L’EAP Rural Nord des del 19 d’abril s’han programat xerrades i tallers a les escoles de les localitats que engloba l’ABS i els alumnes han elaborat pòsters amb la col·laboració de l’AECC – Catalunya contra el Càncer. 

A l’EAP Rural Sud durant tota la setmana es programaran visites als fumadors que ho demanin per fer el càlcul de taula de tabac + consell + espirometria (seguiment dels ítems d’intel·ligència activa) i entrevistes telefòniques amb consells antitabac.

A Lleida tota la setmana s’ha ofert informació per deixar de fumar, però el gruix de les activitats s’ha concentrat el 31 de maig. A Almacelles s’oferirà un berenar als participants del grups de deshabituació de tabac del pacient expert i els EAP d’Artesa de Segre, Eixample, Bellpuig, Rambla Ferran i Tàrrega posaran taules informatives per a tothom que s’apropi als centres i, en moltes d’elles, s’hi faran proves respiratòries per comprovar els efectes del tabac en la salut. 

A les Borges Blanques el dia 24 de maig la taula informativa i de sensibilització s’ha ubicat al Mercat de les Borges Blanques perquè sigui més accessible, i la resta de la setmana la trobareu al CAP. 

Punts de llibre “Espai lliure de fum”

L’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans i la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent celebren des de dimarts passat i fins al 31 de maig la XVII Setmana sense Fum.

A la Unitat de Deshabituació Tabàquica de l’Hospital Universitari de Bellvitge s’atenen 500 fumadors nous cada any, un 48% dels quals es mantenen sense fumar passat un any.

Per això a Bellvitge i Viladecans han preparat taules informatives i vídeos específics per renovar la campanya “Hospital lliure de fum de tabac”.

Al Baix Llobregat l’EAP Vila Vella i El Serral de Sant Vicenç dels Horts el 26 de maig es va posar una carpa per oferir a la ciutadania informació i la possibilitat de mesurar el seu CO2 en aire.

També se’ls va convidar a canviar les cigarretes per caramels. 

A Sant Just Desvern es van fer xerrades per a alumnes de 6è d’educació primària en col·laboració amb el casal de joves.

A la Gabarra xerrada a la ràdio Cornellà i taula informativa el 26 maig.

A l’EAP Martí i Julià de Cornellà, fins al 31 de maig han apostat per lliurar als pares usuaris de Pediatria el material informatiu, però sobretot han apostat per als treballadors mateixos del centre a qui s’ha fet arribar per correu electrònic ”Recepta per deixar de fumar” instant-los a oferir una consulta específica de tabac als pacients.

També hi ha la instal·lació d’una taula informativa amb materials divulgatius i activitats de sensibilització per a població fumadora interessada, amb la participació de professionals en formació al centre i referents de tabac.

A l’EAP Sant Ildefons de Cornellà han preparat taules amb materials divulgatius per a la ciutadania durant tota la setmana. S’hi ha fet una consulta oberta el dia 25 de maig, i una sessió informativa el 26 de maig. El 25 s’ha fet una visita a l’Institut i del 23 al 27, la projecció d’un vídeo del professionals de pediatria amb col·laboració amb els alumnes MAC.

També han organitzat activitats formatives per als professionals del centre per donar consells breus i motivacionals per deixar l’hàbit tabàquic.

Hi ha hagut taules informatives també a l’EAP Verdaguer de Sant Joan Despí, Les Planes de Sant Joan Despí, el dia 26. 

A Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat, i Molins de Rei a les taules informatives també s’ajuda a fer un càlcul de l’estalvi econòmic de deixar de fumar.

A l’EAP Molí Nou de Sant Boi de Llobregat a més de les activitats informatives s’ha preparat la xerrada “Dona i tabac”. També han apostat per fer una decoració impactant al centre sobre prejudicis en vers el tabac. 

A l’EAP Rambla de Sant Feliu de Llobregat han preparat una taula informativa i s’ha preparat una activitat clínica d’atenció a la població fumadora activa o passiva interessada, un diagnòstic i una intervenció breu. A més, tots els professionals han lluït xapes amb el lema “Aquí t’ajudem a deixar de fumar” i han decorat el centre per atraure l’atenció de la ciutadania.

A l’EAP Cubelles s’ha fet la gravació d’ un programa a ràdio Cubelles i, posteriorment, s’ha fet  difusió cada dia de la setmana, per recordar la Setmana sense Fum, amb estands amb informació, atenció especialitzada per a qui la sol·liciti i recollida de dades per valorar l’impacte de la Setmana sense Fum al cap de 3 i de 6 mesos dels ciutadans que hagin demanat ajuda per deixar de fumar. 

Els EAP Penedès Rural, EAP Esparreguera i EAP Abrera i EAP Vilafranca han intensificat el lliurament de material informatiu. 

L’EAP Martorell Urbà ha col·locat un estand informatiu a l’entrada del centre i un altre a la plaça de la Vila per informar la població.

A Vilanova els dos equips s’han coordinat per posar un estand a la rambla Principal de Vilanova en col·laboració amb l’Ajuntament. 

L’EAP Pallejà ha fet arribar la informació a altres centres del municipi: Casal de Gent Gran, IES, Centre Cívic, Biblioteca, Centre Multiús, espais comercials, etc.

També han volgut incidir en adolescents amb la campanya Fem pinya, que té com a objectiu el consell antitabac (grup de 20 adolescents, d’edats d’11 a 12 anys). Ells han actuat com a consellers, fent pràctiques amb el cooxímetre i comentant els resultats amb la població adulta. 

L’EAP Sant Andreu de la Barca han convocat el 1r Concurs fotogràfic “Enfoca la teva salut”, on coincidint amb la Setmana sense Fum els adolescents mostraran les fotografies que es presenten al concurs. 

A l’Hospitalet Sud (EAP Gornal, Sta. Eulàlia Sud, Sta. Eulàlia Nord, Bellvitge) han fet revisions bucodentals per a fumadors d’entre 45 i 79 anys, sense revisió en el darrer any. 

A la UGEAP Hospitalet Centre (EAP Centre, Sant Josep i Can Serra) s’instal·laran taules informatives per fer-hi tests i cooximetries el dia 31 de maig. 

A la UGEAP Hospitalet Nord (EAP Florida Nord, Florida Sud, Pubilla Cases), a la plaça dels Ocellets i a la plaça Bòbila: hi ha taules per fer el test de dependència, el càlcul del cost del tabac i carboximetries el dia 31 de maig.

Oferiment de seguiment professional per infermeria i tractament farmacològic per medicina.

Revisió bucodental i pautes d’educació sanitària per part d’odontologia.

Joc amb panell participatiu d’activitats pares/mares sobre mites i creences sobre consum tabac.

Concurs dibuix infantil als CAP Florida i Pubilla Cases.

Exposició de vídeos informatius sobre tabaquisme, cartells de la campanya i identificació dels professionals amb el lema de la campanya.

A l’EAP El Castell de Castelldefels, la sala d’espera de Pediatria ha estat una sala d’exposicions dels dibuixos dels més petits del 10 al 20 de maig, i fins al 27 l’exposició s’ha traslladat a la Biblioteca Ramon Fernández Jurado.

El 25 de maig professionals de l’equip han anat al mercat setmanal del poble per informar sobre la deshabituació tabàquica.

També s’ha ofert l’intercanvi de piruletes per cigarrets al Camp de Futbol Municipal els Canyars el dia 28 i una caminada pel Passeig Marítim de Castelldefels per promocionar els espais sense fum. 

La UGEAP Gavà Begues fins al 31 de maig oferirà una taula informativa, una exposició dels dibuixos dels petits, i la projecció de vídeos informatius sota el lema “Conèixer el paper de la infermera en la deshabituació al tabac”.

A Tarragona al CAR Salou han preparat un estand informatiu a l’entrada del centre on les infermeres referents del tabac facilitaran informació i assessorament per a la deshabituació i recordaran que qui vulgui seguiment professional pot demanar cita al taulell del centre i  indicar que és per a la consulta del tabac. També han ofert l’enquesta per tal de conèixer el que els usuaris pensen en relació amb el cost del tabac, la cigarreta electrònica, el cost dels tractaments farmacològics per deixar de fumar, l’empaquetament genèric del tabac.

El dijous 26 de maig els EAP Tortosa Est i Tortosa Oest, juntament amb l’Agència de Salut Pública, van convidar els professionals i tota la població a fer una caminada de Tortosa a Roquetes sota el lema “Caminem sense fum”.

Durant tota la setmana al CAP Llibertat han habilitat un espai d’atenció al ciutadà on es poden trobar fullets informatius, una calculadora gràfica de la despesa setmanal, mensual i anual segons el consum de cigarretes diàries, etc.

Durant la Setmana sense Fum, l’EAP Montserrat amb el suport dels ajuntaments de Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar i Vacarisses, sortirà al carrer.

Estarà el dimarts 24 de maig a la porta del CAP Vacarisses, el dimecres 25 de maig  a la zona del mercat de Castellbell i el Vilar,  el dijous 26 de maig a la porta del CAP Monistrol de Montserrat, i el divendres 27 a l’SI Bages Sud, on es donarà a conèixer el guanyador del concurs de dibuix i lema.

A l’EAP Lluís Millet s’ha realitzat un grup de deshabituació tabàquica durant 6 setmanes. Ha estat una experiència positiva per a les persones que han participat. El grup el formaven 10 persones de les quals 7 ja no fumen. Una de les activitats va ser escriure una carta de comiat per al tabac, us animem que en llegiu algunes.

L’EAP Guinardó organitza un taller grupal per deixar de fumar. Es faran 6 sessions al CAP Guinardó els dies següents: 7, 14, 21, 28 de juny i el  5, 12 de juliol, de 18.30 h a 20 h.

A Llançà el dimecres dia 25 de maig es va fer un estand davant la Casa de Cultura de Llançà amb material específic, canvi de cigarretes per fruita i un petit consell i cooximetries, en tots els dispensaris locals de Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou. Durant tot l’any s’hi pot fer una consulta específica de tabac i iniciar sessions grupals.

 Al CAP de la Jonquera s’ha col·locat una taula informativa a l’entrada del centre, on es dóna informació, tríptics i es fan cooximetries als usuaris que vénen al CAP i ho sol·liciten.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.