Investigadors de l’IRBLleida, l’HUAV i la UdL avaluen les conseqüències de la diabetis sobre la funció pulmonar

grup_endocrinologiaInvestigadors del Grup Bàsic i Clínic d’Immunologia i Endocrinologia de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i de la Universitat de Lleida (UdL) estan avaluant les conseqüències de la diabetis sobre la funció pulmonar i la respiració durant el son. Es tracta d’un projecte liderat per l’investigador principal del grup i cap del Servei d’Endocrinologia de l’HUAV i professor de la Facultat de Medicina de la UdL, Albert Lecube, que precisament participarà, amb la xerrada “Pot la diabetis influir sobre la funció pulmonar?”, en el simposi sobre diabetis de la 8a Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut, que tindrà lloc el divendres 3 de juny a Girona.

“El nostre treball previ ha evidenciat l’efecte negatiu que la diabetis mellitus tipus 2 exerceix tant sobre la funció pulmonar com sobre la respiració nocturna. I és per això que ara volem demostrar que millorant el control glucèmic de la diabetis s’obtenen també beneficis en la funció pulmonar”, ha explicat el doctor Albert Lecube. Els pacients diabètics poden presentar amb major facilitat que la població sense diabetis una capacitat respiratòria reduïda. L’objectiu final de la investigació és identificar el pulmó com a nou òrgan diana de les complicacions de la diabetis. Per aquest motiu, des del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, i amb el ferm suport del Servei de Pneumologia, l’HUAV patrocina i dirigeix un assaig clínic multicèntric que inclou centres de tot l’Estat espanyol, amb l’objectiu d’estudiar l’efecte diferencial sobre la funció pulmonar dels diversos fàrmacs usats per tractar la diabetis. Aquest assaig ha estat ja aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament i es preveu incloure-hi el primer pacient durant el mes de juliol.

Aquest Grup de recerca de l’IRBLleida és el primer a estudiar la relació bidireccional entre la diabetis i les malalties del pulmó. El fet que en aquests moments estigui finalitzant l’encàrrec d’una revisió encomanada per la revista Lancet Respiratory Medicine dóna idea de la seva repercussió internacional.

Referències de les publicacions

Sleep biosignature of type 2 diabetes. A case control study. Lecube et al. Diabetic Medicine 2016 [Epub ahead of print].

Characterization of sleep breathing pattern in patients with type 2 diabetes: sweet sleep study. Lecube A, Sampol G, Hernández C, Romero O, Ciudin A, Simó R. PLoS One 2015; 10:e0119073.

Effect of glycemic control on nocturnal arterial oxygen saturation: a case-control study in type 2 diabetic patients. Lecube A, Ciudin A, Sampol G, Valladares S, Hernández C, Simó R. J Diabetes 2015; 7: 133-8.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.