Els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS celebren la Setmana de les Cames Lleugeres per combatre la insuficiència venosa crònica

1-Setmana-Cames-lleugeres_APBCN_2016Els CAP de Barcelona de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut han celebrat els dies 24, 25 i 26 de maig la Setmana de les Cames Lleugeres amb un taller adreçat a persones amb insuficiència venosa crònica (IVC), per oferir-los consells que en milloraran la simptomatologia.

Els professionals de cures infermeres han organitzat un taller a deu centres d’atenció primària: CAP Besòs, Casc Antic, Doctor Lluís Sayé, Drassanes, Gòtic, La Mina, La Pau, Poblenou, Ramon Turró i Sant Martí, gràcies a la bona rebuda de la primera edició que va tenir lloc al juny del 2015. L’activitat, de dues hores de durada, ha consistit en una explicació teòrica per saber com identificar les especificitats d’aquesta afectació a la pràctica i quins són els tractaments disponibles.

Afectació de la insuficiència venosa crònica en la població La simptomatologia que és molt variada i, sovint, inespecífica inclou pesadesa de cames, edemes, dolor, varius, rampes, parestèsia (formigueig) i úlcera venosa en els casos més greus. El tractament que cal seguir en cada cas s’adapta a la gravetat dels símptomes, però és sempre important incloure-hi consells higiènics i dietètics. L’alcohol, el tabac, la roba ajustada, la falta d’hidratació, el sobrepès o el sedentarisme són alguns dels factors que empitjoren la circulació venosa i que es poden modificar amb un canvi d’hàbits.

Segons l’Estudi DETECT-IVC 2006, es pot establir que un 71% dels usuaris de l’atenció primària de l’Estat espanyol manifesta tenir algun símptoma d’IVC, especialment pesadesa de cames i aranyes vasculars. Tot i que en l’examen físic es van detectar signes d’IVC en un percentatge menor, el 62% de casos, fonamentalment aranyes vasculars (53%) i varius (35%).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.