
Foto de família a les portes del Departament de Salut, després de la finalització de la jornada de presentació del projecte APROP
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha participat aquest migdia en la cloenda de la presentació del projecte APROP, una iniciativa orientada a atendre i prevenir les fractures per fragilitat i que esdevé una de les actuacions prioritàries del Pla de Salut 2016-2020. Comín ha expressat l’encert de la priorització d’aquesta qüestió, donat l’ampli marge per a la prevenció que hi ha al respecte, les xifres d’incidència que té a Catalunya i la possibilitat que es pugui actuar en la lluita contra l’osteoporosi amb més qualitat i eficiència. El titular de Salut també ha destacat el fet que aquest enfoc preventiu es faci aprofitant el coneixement i la preparació de l’atenció primària, com un dels trets distintius del sistema sanitari català.
El projecte -impulsat pel Pla director de malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor, amb la col·laboració del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i de l’Institut Català de la Salut- vol avaluar l’efectivitat d’una intervenció preventiva feta a l’atenció primària per reduir l’aparició de noves fractures en pacients que consulten per una fractura osteoporòtica.
El reconeixement apropiat i el tractament en pacients amb fractura per fragilitat redueix el risc de posteriors fractures i, conseqüentment la morbiditat i la mortalitat. De fet, les principals guies clíniques sobre el maneig de l’osteoporosi recomanen estudiar i tractar aquests pacients el més aviat possible. En aquest sentit, hi ha experiències publicades que demostren l’efectivitat i l’eficiència d’implementar programes de detecció i gestió de pacients amb fractura osteoporòtica. A grans trets, la intervenció consisteix en fer recomanacions sobre dieta, activitat física i prevenció de caigudes, a més d’instaurar fàrmacs antiosteoporòtics quan calgui. Habitualment, aquesta intervenció i el seguiment es fan des d’un servei hospitalari a càrrec d’un coordinador clínic –normalment un professional d’infermeria-. Aquestes intervencions han mostrat efectes beneficiosos en fer disminuir el nombre de nous casos de fractures i són cost-efectives.
Un repte per a l’atenció primària
Des del Pla director es vol impulsar una intervenció similar a les publicades però portada a terme des de l’atenció primària, la fortalesa de la qual és una de les característiques del sistema sanitari català. Així, la intervenció -que es basa en un abordatge multicomponent fet per metges i infermeres-, es farà des de l’atenció primària al llarg de dos anys des de la detecció de la fractura. Està prevista la participació de 9 hospitals i 73 EAP que es dividiran en un grup d’intervenció i un grup de control per avaluar-ne l’efectivitat.
Aquest projecte permetrà, a més, millorar el continuum assistencial per a les persones que han patit una fractura, desenvolupar polítiques farmacològiques adequades i augmentar la implicació i l’apoderament de les infermeres en una de les patologies de l’aparell locomotor. Tanmateix, el projecte representa un repte per a l’atenció primària, ja que és la primera vegada a nivell europeu que s’avaluarà aquesta intervenció portada a terme sota el seu lideratge.
Les fractures osteoporòtiques
Les fractures osteoporòtiques apareixen habitualment a partir dels 50 anys, i el fet d’haver-ne patit una incrementa entre 2 i 4 vegades el risc de presentar-ne de noves. En aquest sentit, la majoria de fractures subsegüents es presenten en els 2 anys posteriors a la primera fractura. Per tipus, les més habituals són les de canell, part superior del braç, vèrtebres, i la de maluc que acostuma a ser la última en aparèixer. A Catalunya cada any hi ha més de 8.000 fractures de maluc, i la meitat de les persones amb aquesta fractura ja han tingut una fractura prèvia. El projecte permetrà conèixer millor l’impacte de les fractures per fragilitat a Catalunya.
Font de la informació sobre la jornada de presentació del Projecte APROP: Departament de Salut.