Investigadors de Germans Trias apliquen una tècnica pionera en regeneració cardíaca amb greix del cor del propi pacient

Equip_AGTPLʼequip de lʼiCor de Germans Trias, en un estudi liderat pel doctor Antoni Bayés-Genís, ha dut a terme el primer assaig en humans per a reduir les cicatrius cardíaques derivades de lʼinfart a través de teixit adipós ric en cèl·lules mare del propi cor. Es tracta dʼuna tècnica nova que destaca per la seva senzillesa, ja que es pot realitzar a qualsevol quiròfan sense la manipulació de cèl·lules en el laboratori. La nova tècnica ha estat anomenada AGTP, per les seves sigles en anglès de ʻprocediment de transposició dʼun empelt adipósʼ.

El procediment consisteix en la dissecció dʼuna part del teixit greixós cardíac mantenint els seus vasos sanguinis per recobrir i nodrir lʼàrea de la cicatriu cardíaca.

Les conseqüències de lʼinfart de miocardi

Quan es produeix un infart de miocardi, la sang deixa de circular i de nodrir correctament les cèl·lules del múscul cardíac. Com a conseqüència, una part del teixit del cor queda morta, formant una cicatriu que pot comportar insuficiència cardíaca i mort sobtada, així com pèrdua de qualitat de vida. És per això que els investigadors busquen noves estratègies per regenerar el teixit cardíac.

Aquesta nova tècnica sʼha fet conjuntament entre els investigadors de lʼiCor i el Servei de Cirurgia Cardíaca de lʼHospital Germans Trias, amb la col·laboració de la Clínica Creu Blanca i lʼInstituto de Ciencias del Corazón (ICICORELAB).

Un estudi reconegut per la revista científica EBioMedicine

Les conclusions dʼaquest estudi han estat publicades recentment a la revista EBioMedicine (The Lancet).

Aquest primer assaig obre la porta a provar lʼeficàcia de lʼAGTP en una població més gran. Per aquest motiu sʼestà iniciant un nou estudi clínic on hi participaran diferents centres hospitalaris dʼàmbit nacional.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.