Un protocol del l’Hospital Joan XXIII minimitza les seqüeles físiques i cognitives dels pacients ingressats a la UCI

ProtocolUCIHJ23PacientGrua(1)El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, en col·laboració amb el Servei de Medicina Física i Rehabilitació del centre sanitari, amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), organitza, demà dimecres 25 de maig, una jornada sobre Mobilització Precoç i Rehabilitació Neurocognitiva a la UCI, que tindrà lloc al Rectorat de la URV. Durant la jornada, a la que s’han inscrit gairebé 200 persones de tot Catalunya, participen professionals del Joan XXIII i de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell. L’objectiu principal és donar a conèixer el protocol de mobilització precoç i rehabilitació posat en marxa a l’Hospital Joan XXIII, des de principis d’aquest any 2016, pioner a Catalunya, que pretén minimitzar les seqüeles físiques i cognitives que pateixen els pacients que han estat ingressats a la UCI.

La metgessa especialista en medicina intensiva del Joan XXIII, Dra. Mònica Magret, reconeix que “en aquests sis mesos s’ha vist que el protocol és segur i és factible amb els recursos actuals”. L’objectiu d’aquest protocol és que el pacient comenci a caminar, el més aviat possible, a la mateixa UCI. Per aconseguir-ho s’ha desenvolupat un treball multidisciplinar entre els metges intensivistes, els rehabilitadors i fisioterapeutes i les infermeres. El proper objectiu és incorporar als psicòlegs, als psiquiatres i als metges de família.

Aquest protocol es desenvolupa en cinc fases. El fisioterapeuta del Servei de Rehabilitació del Joan XXIII, Alejandro Rojas, explica que en la primera fase, quan els pacients ingressats a la UCI encara estan sedats i inconscients, “es realitza mobilització passiva, aixecant el braç, les cames, etc.”. En la segona fase, ja amb el pacient conscient, “es fan exercicis de mobilitzacions actives al mateix llit, una mica incorporats”, afegeix Rojas. Al tercer nivell del protocol “es treballa l’equilibri del pacient assegut al llit, el control del tronc”, apunta el fisioterapeuta. En el quart nivell es trasllada al pacient a una butaca amb una grua i es continua realitzant les mobilitzacions actives i en el cinquè “el pacient ja es posa de peu i pot caminar per la UCI amb l’ajuda d’aquesta grua”, reconeix Alejandro Rojas.

La infermera de la UCI, Judith Mariné, assenyala que “la intenció és mobilitzar el pacient des del primer dia”. No obstant, “s’han de tenir en compte els criteris d’estabilitat clínica, una vegada el pacient ha superat la malaltia aguda que l’ha fet ingressar”, explica l’especialista en medicina física i rehabilitació del Joan XXIII, Dra. Rosa San Segundo. En aquest sentit, “cada dia es valora si el malalt està estable clínicament per poder activar el protocol, que es pot interrompre si hi ha un empitjorament de la salut del pacient”, afegeix la Dra. Magret.

L’Hospital Joan XXIII ha realitzat formació a fisioterapeutes i infermeres, especialment pel que fa al 4rt i 5è nivell del protocol, ja que “les tres primeres fases ja es feien”, assegura Judith Mariné. Amb aquestes actuacions el pacient guanya en autonomia funcional, disminueix la seva atròfia muscular, es minimitza el dolor crònic i es millora el seu estat anímic, disminuint les depressions “ja que els pacients no es veuen tan incapacitats”, assegura la cap del Servei de Medicina Intensiva del Joan XXIII, Dra. Maria Bodí, que explica que l’objectiu final és que “els pacients surtin de la UCI en les millors condicions possibles”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.