Les persones afectades d’esclerosi múltiple podran compartir amb els professionals els seus dubtes

aèries HUB (44)El proper 25 de maig, amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la Unitat d’Esclerosi Múltiple “EMxarxa” de l’Hospital Universitari de Bellvitge organitzarà per segon any consecutiu la jornada “Esclerosi múltiple: una visió centrada en la persona”, durant la qual els afectats i els seus familiars podran plantejar als professionals dubtes i inquietuds. A les 16.15 h, abans de l’inici de la jornada, hi haurà una atenció als mitjans.

La trobada inclourà dues taules. La primera comptarà amb diferents experts que donaran resposta a tots aquells dubtes de les persones afectades sobre aspectes com ara el que cal menjar, la importància de deixar de fumar, quin exercici és millor o com influeix l’estrès en la seva salut. En la segona taula, diversos especialistes respondran les preguntes sobre l’estat de la investigació i els nous tractaments.

En aquest sentit, el Dr. Sergio Martínez Yélamos, coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple “EMxarxa” (UEM Xarxa), destaca que “abans de finals d’any, disposarem de dos nous tractaments d’alta eficàcia que han demostrat en els assajos clínics que són capaços de reduir els brots de la malaltia en un 80-90% amb un bon perfil de seguretat”. La UEM Xarxa es troba entre els centres mundials capdavanters que han participat en els estudis que han validat l’eficàcia clínica d’aquests nous fàrmacs. Aquests dos tractaments s’afegiran al conjunt d’opcions terapèutiques de què ja disposen els especialistes.

Tot i els importants avenços fets els darrers anys, el Dr. Martínez Yélamos ressalta que encara resten reptes importants, “especialment el d’aconseguir millorar la situació de les persones afectades que ja han desenvolupat una discapacitat”. Per aquest motiu, afegeix, “hi ha en marxa investigacions d’altres tipus de fàrmacs, com ara els regeneradors de la mielina, en algunes de les quals també participa la UEM Xarxa”.

La Sra. Maite Anguix, infermera gestora del procés d’esclerosi múltiple de la UEM Xarxa, destaca que “les persones afectades plantegen de manera recurrent a la consulta qüestions relacionades amb hàbits de vida saludable. Actualment reben molta informació des dels mitjans de comunicació, publicitat, Internet o xarxes socials que els generen molts dubtes. En aquesta jornada, alguns dels millors experts en aquestes qüestions els poden ajudar a resoldre’ls”.

La Unitat d’Esclerosi Múltiple “EMxarxa” integra els equips assistencials de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans, el Consorci Sanitari del Garraf i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. És la segona unitat més important de Catalunya en nombre de pacients i la primera xarxa de centres d’atenció de l’esclerosi múltiple a l’Estat espanyol i a Europa. Tracta un total de més de 1.000 malalts, que són la pràctica totalitat dels que resideixen a la seva àrea d’influència. L’equip de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que lidera la xarxa, va portar a terme l’any passat unes 2.800 visites mèdiques, 1.500 visites d’infermeria, i prop de 2.000 atencions telefòniques.

L’esclerosi múltiple és una malaltia discapacitant i crònica del sistema nerviós central que sovint es declara entre els 20 i els 40 anys d’edat. Els símptomes acostumen a presentar-se en brots, que poden deixar seqüeles i discapacitat, si bé també es poden presentar de forma progressiva. A Catalunya, hi ha més de 7.000 afectats per la malaltia, gairebé dos terços dels quals són dones.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.