La Fundació Albert Bosch finança l’ampliació de l’àrea de trasplantament de progenitors hematopoètics pediàtrics de l’Hospital Vall d’Hebron

160523_acte_Noel_21C (1)El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron iniciarà ben aviat el projecte, que ha de finalitzar amb la reforma, adequació i ampliació de l’àrea de trasplantament de progenitors hematopoètics pediàtrics gràcies a la donació de Noel Alimentaria, a través de la seva fundació, la Fundació Albert Bosch. L’empresa, especialitzada en elaborats carnis, ha reunit 200.000 €, essent un dels objectius que es van proposar en el marc del seu 75 aniversari.

L’any 2015 Noel Alimentaria i la Fundació Albert Bosch van iniciar un nou i ambiciós projecte de col·laboració amb l’Hospital Vall d’Hebron per reformar i ampliar l’àrea de trasplantament de progenitors hematopoètics. El repte era assolir els 200.000 euros necessaris per aconseguir-ho. La col·laboració de 131 empreses i particulars ha fet possible tancar amb èxit aquesta campanya de captació de fons. Els treballs tindran en compte totes les millores clíniques i tecnològiques que permetin una assistència d’excel·lència als pacients, per millorar la qualitat de l’assistència que reben, així com la seva qualitat de vida i la dels seus familiars durant el tractament.

El gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, ha destacat la importància de la col·laboració amb entitats com la Fundació Albert Bosch. “Projectes conjunts com els desenvolupats amb la Fundació Albert Bosch són un bon exemple de com la societat civil i l’Hospital poden treballar plegats per oferir la millor assistència als pacients i una recerca de primera línia per desenvolupar nous tractaments”. A banda, el cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, el Dr. Josep Sánchez de Toledo, ha explicat que “des de fa molts anys, la Fundació Albert Bosch és un aliat imprescindible en el desenvolupament de les àrees de recerca en el càncer en la infància que es fa al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i, en concret, en el camp dels sarcomes de parts toves en infants”. A la vegada “tots els seus projectes, tant clínics com de recerca, tenen la finalitat de vetllar per la qualitat assistencial i de vida dels infants i les seves famílies”.

Anna Bosch, presidenta de la Fundació Albert Bosch, ha volgut agrair a totes les empreses col·laboradores la seva participació i s’ha mostrat molt optimista de cara el futur. “L’aportació de cadascuna de les empreses i particulars que han col·laborat en aquesta donació és clau per fer més confortables les llargues estades que passen els pacients en aquesta unitat. Des de la fundació estem convençuts que tots junts seguirem sumant per fer més fàcil i agradable la seva recuperació”.

El trasplantament de progenitors hematopoètics

El trasplantament de progenitors hematopoètics és un procediment que s’utilitza per combatre patologies malignes com la leucèmia i les síndromes mielodisplàstiques, així com altres no malignes com les aplàsies medul·lars congènites i adquirides, les immunodeficiències congènites, algunes hemoglobinopaties, com ara la talassèmia i la malaltia de cèl·lules falciformes, o algunes malalties metabòliques de dipòsit. El tractament passa per la supressió de la medul·la del pacient, que produeix les cèl·lules defectuoses per mitjà de l’administració de dosis altes de quimioteràpia. Un cop completat aquest pas, se substitueix per una medul·la sana, donada per un donant (trasplantament al·logènic) o pel mateix malalt (trasplantament autogènic).

En tot cas, aquest procediment elimina les defenses naturals del cos i obliga a mantenir el pacient en un règim d’aïllament, les habitacions de trasplantament, on poden passar una estada que, de mitjana, s’allarga entre 3 setmanes i 2 mesos.

El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil és capdavanter en el tractament del càncer en la infància i l’adolescència. És el servei que més casos tracta a l’Estat, segons dades del Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI). L’any 1984 s’hi va fer el primer trasplantament de progenitors hematopoètics. Avui, és centre estatal de referència per aquest procediment, i s’ha consolidat com el que més en fa, amb més de 1.200 realitzats, una mitjana de 40 anuals.

Vall d’Hebron i la Fundació Albert Bosch

La Fundació Albert Bosch promou la recerca i desenvolupament de solucions mèdiques contra el càncer infantil. La fundació, que va néixer el 2004 lligada a Noel Alimentaria, dóna suport principalment a la investigació amb cèl·lules mare de tumors infantils molt resistents, com el rabdomiosarcoma o el neuroblastoma entre altres. L’entitat dóna suport principalment a la recerca translacional en el camp dels sarcomes de parts toves i, de forma especial, en els tumors d’alt risc o refractaris al tractament. Dins la recerca, en el camp de la biologia molecular, es treballa per millorar el diagnòstic, identificar factors pronòstics i dissenyar nous fàrmacs enfront de noves dianes terapèutiques, el que coneixem com a medicina de precisió, amb la finalitat d’incrementar les taxes de curació i disminuir els efectes secundaris.

El treball conjunt de la fundació amb Vall d’Hebron també ha permès desenvolupar el desplegament de la cirurgia fetal al centre. En aquest camp s’impulsen projectes relacionats amb la reproducció d’òrgans i les lesions medul·lars congènites i adquirides i la mateixa cirurgia fetal.

Des de fa més de 12 anys, Noel Alimentaria i la seva Fundació Albert Bosch treballen amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants i de les seves famílies a través de la investigació que es fa a l’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.