L’Hospital Universitari de Bellvitge ha reunit la complicitat de professionals de la salut, docents i estudiants de Batxillerat en una iniciativa que gira al voltant de l’ ictus, una malaltia que genera discapacitat i obliga a fer un esforç col·lectiu d’integració i sensibilització. Aquesta complicitat ha donat lloc a la jornada “Confluències: ciències i art per sensibilitzar sobre la prevenció i tractament de l’ictus” que se celebrarà el proper 24 de maig de 10 a 12 hores.
En aquesta trobada, els alumnes de primer de Batxillerat Artístic de l’institut Euclides de Pineda de Mar presentaran un banc d’imatges que han creat per ajudar a identificar les emocions a persones que han patit un ictus i pateixen alteracions de la parla. El projecte porta per nom “Què sents?” i permet que un pacient amb afàsia pugui expressar emocions i sentiments a través d’un codi d’imatges. Es presenta com si fos un joc de cartes i inclou 40 imatges que representen cada una d’elles 40 emocions. Cada carta porta escrit el nom de l’emoció (en català, castellà i anglès) i una il·lustració relacionada. “Esperem que aquest material faciliti la comunicació a persones que no poden expressar les seves emocions”, expliquen els autors.
En el marc d’aquest mateix projecte, i amb la voluntat de posar l’art al servei de la comunicació i la sensibilització, els alumnes de segon de Batxillerat de l’institut Euclides presentaran el dia 24 les il·lustracions que han fet per acompanyar el conte “Mirant-nos de prop” de la Dra. M. Àngels de Miquel, neuroradiòloga de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Els estudiants s’han inspirat en una col·lecció d’imatges d’embriologia del Dr. Domènech Mateu, catedràtic de la UAB
El testimoni dels pacients
La jornada “Confluències: ciències i art per sensibilitzar en la prevenció i el tractament de l’ictus” també comptarà amb la presència de pacients que han patit un ictus, que explicaran en primera persona el seu testimoni. A més, professionals dels serveis de Neuroradiologia, Neurologia i Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ajudaran a resoldre dubtes de pacients i familiars. La Fundació Ictus i l’Associació Aves, per la seva banda, posaran en valor la feina del voluntariat en l’acompanyament dels malalts.
Centre de referència en ictus
La Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels referents a Catalunya en el tractament dels ictus complexos. Cada any hi ingressen uns 500 pacients amb aquesta malaltia, que són atesos amb els professionals i els dispositius més avançats. Dels tractaments practicats l’any passat, 122 van ser trombectomies mecàniques (extracció del trombe del cervell mitjançant un catèter que s’introdueix per l’arteria femoral) i 150 trombòlisis endovenoses (dissolució del trombe amb fàrmacs).
A més, l’Hospital de Bellvitge és centre de referència del Codi Ictus, un model sectorial implantat el 2006 a tot Catalunya que permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut a qualsevol punt de la xarxa sanitària i traslladar-los, el més de pressa possible, fins a l’hospital de referència més proper. La Unitat d’Ictus rep cada any 800 pacients a través d’aquest circuit Codi Ictus.
L’ictus és un dels principals problemes de salut pública al nostre país i arreu del món. A Catalunya, anualment pateixen aquesta malaltia més de 13.000 persones. És la primera causa de mort de les dones catalanes i la tercera dels homes, i també el primer motiu de discapacitat mèdica en adults. Tot i que afecta principalment població d’edat avançada, una quarta part dels afectats són menors de 65 anys.
Davant d’una malaltia amb un impacte social tan gran convé recordar que hi ha factors de risc vascular (que causen la lesió de les artèries) no modificables com l’edat, el sexe i la genètica; però n’hi ha d’altres sobre els quals sí que es pot actuar com són la hipertensió arterial, el colesterol, la diabetis, el sedentarisme, el tabac o l’alcohol. Per això és molt important la tasca de prevenció que es fa des de l’atenció primària; dirigida a fomentar un estil de vida saludable. Una alimentació sana i equilibrada, l’exercici físic i deixar de fumar ajuden a reduir el risc vascular.