Tot i que el melanoma ha estat sempre un dels tumors més temuts, els darrers 5 anys hi ha hagut un canvi de paradigma en el tractament d’aquests tumors i, per tant, en la seva evolució i pronòstic. En l’abordatge del melanoma, la multidisciplinarietat és la clau, i és imprescindible que aquests tumors es tractin en els centres considerats de referència per a aquesta patologia, que disposin d’equips transversals amb implicació d’especialistes en dermatologia, oncologia, anatomia patològica i cirurgia plàstica. Però el repte del tractament d’aquests tumors va un pas més enllà i és necessari poder oferir als pacients tots els resultats de la recerca més pionera perquè es tradueixin en el màxim ventall de possibilitats terapèutiques dirigides a aquests pacients.
Vall d’Hebron centre de referència líder en teràpies dirigides contra el melanoma
A Vall d’Hebron hi ha, des de fa 5 anys, una d’aquestes unitats de referència per a l’abordatge del melanoma, i és líder en nombre d’assajos clínics i pacients inclosos per a aquesta patologia. Això és gràcies a l’equip de treball conjunt entre l’assistència de primer nivell als pacients que ofereix la Unitat de Tumors Cutanis del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la recerca pionera que porta a terme el grup d’investigació clínica de melanoma de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Aquesta translacionalidad en la investigació en el melanoma i el treball conjunt d’aquests equips assistencials entre els diferents professionals implicats és la clau del lideratge de la Vall d’Hebron davant d’aquesta patologia i es tradueix en una suma d’esforços en un únic comitè de tumors cutanis, disposa a més de les anàlisis més complets en patologia molecular, investigació pionera per al melanoma i la possibilitat d’oferir als pacients tot el ventall possible de teràpies dirigides i assaigs clínics disponibles.
Hi ha altres hospitals catalans que tenen unitats de referència per al tractament del melanoma, però a dia d’avui, la Vall d’Hebron és el centre de referència que disposa d’un major nombre d’assajos clínics amb noves terapèutiques contra el melanoma metastàsic amb un total de més de 10 assaigs clínics repartits en Fase I, II o III. A més, la unitat de tumors cutanis fa més de 150 seguiments a l’any d’aquests pacients, més de 50 primeres visites i segones opinions oncològiques, i és el centre que més pacients té incorporats en aquests assajos clínics. “Tot això ens du a ser líders en la recerca translacional en melanoma i poder tenir accés a un coneixement en temps real que ens ajuda a entendre les respostes anòmales o no esperades a aquests tractaments i buscar alternatives terapèutiques” afirma la Dra. Eva Muñoz, oncòloga que està liderant la unitat de melanoma des de la seva creació.
Nous tractaments per al melanoma metastàsic, esperances renovades
Els nous tractaments oncològics sens dubte han demostrat un augment en la supervivència dels pacients que els reben. “Els oncòlegs que ens dediquem a tractar aquesta patologia, hem viscut de la mà dels nostres pacients la gran revolució que ha suposat en melanoma la incorporació de la immunoteràpia com a estratègia terapèutica, el desenvolupament de fàrmacs anti-diana i el profund i constant esforç per el coneixement molecular de les alteracions genètiques d’aquest tumor”, explica la Dra. Eva Muñoz. “A més estem vivint un moment històric amb pacients que responen a aquestes noves teràpies i que es converteixen en llargs responedors i llargs supervivents”.
La incorporació de la immunoteràpia en l’arsenal terapèutic contra el melanoma, de la mà del primer fàrmac amb aquest ús -Ipilimumab – i que va ser el primer a demostrar el clar benefici clínic i allargar la supervivència global dels pacients afectats de melanoma metastàsic va suposar un abans i un després. Però gràcies a la recerca s’han anat coneixent més en profunditat altres vies moleculars que regulen la immunitat, i posteriorment, han aparegut dos anticossos enfront de PD-1 que produeix una activació dels limfòcits capaç de lluitar de forma eficaç contra el melanoma: pembrolizumab i nivolumab. La combinació de fàrmacs també ha comportat canvis en el tractament d’aquests pacients. “La combinació d’un fàrmac inhibidor de BRAF juntament amb un fàrmac inhibidor de MEK (vemurafenib + cobimetinib, dabrafenib + trametinib) per a aquells pacients portadors d’una mutació en BRAF ha demostrat una major supervivència que l’administració en monoteràpia d’un fàrmacs inhibidor de BRAF , i és a dia d’avui una de les teràpies d’elecció en primera línia per a pacients afectes de melanoma metastàsic i portadors d’una mutació en BRAF”, afirma la Dra. Eva Muñoz.
Una de les últimes novetats terapèutiques incorporades a aquest creixent arsenal terapèutic contra el melanoma metastàsic l’ofereix el virus oncolític T-VEC, que s’administra directament sobre el tumor encara que la seva aprovació es restringeix únicament a melanomes localment avançats o amb únicament malaltia cutània.
Més sobre el melanoma
El melanoma és un tumor cutani maligne i la seva incidència ha augmentat ràpidament en els últims anys, fins a situar-se entre els 10 tumors més freqüents; per això, la prevenció i el diagnòstic precoç de la malaltia són claus per afavorir la potencial curació dels pacients diagnosticats de melanoma. En els darrers 5 anys l’evolució i pronòstic d’aquest tumor ha canviat radicalment igual que el seu pronòstic gràcies al nou arsenal terapèutic disponible a dia d’avui per tractar-lo.